Tomaattien tarjoamat terveysvaikutukset ovat vertaansa vailla.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään kuinka terveellisiä tomaatit oikeasti ovat? Herkullisuutensa lisäksi tomaatissa olevan lykopeenin, karotenoidien ja flavonoidien on todettu edistävän sydämen toimintaa sekä ehkäisevän monia syöpiä.

Terveysvaikutukset eivät todellakaan lopu vielä tähän, sillä tomaatti sisältää lukemattomia muita keholle tärkeitä ainesosia, kuten kuitua ja vitamiineja.

Kokosimme alapuolelle suurimmat tomaatin tarjoamat terveyshyödyt.

  1. Antioksidanttipitoisuus: Tomaatit sisältävät paljon C-vitamiinia, beetakaroteenia, luteiinia ja lykopeenia.
  2. Sydän- ja verisuoniterveys: Lykopeeni ja muut tomaatin antioksidantit voivat auttaa alentamaan verenpainetta, vähentämään tulehduksia ja parantamaan verisuonten toimintaa.
  3. Syövän ehkäisy: Lykopeeniin liitetään usein syövän ehkäisyyn, erityisesti eturauhassyövän osalta. Lisäksi tomaatit sisältävät muita yhdisteitä, kuten flavonoideja ja karotenoideja, jotka voivat auttaa torjumaan syöpää.
  4. Ihon terveys: Tomaateissa olevat antioksidantit voivat auttaa suojaamaan ihoa auringon UV-säteilyltä ja hidastamaan ihon ikääntymistä. Lisäksi tomaatit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on tärkeä kollageenin tuotannolle ja ihon terveydelle.
  5. Painonhallinta: Tomaatit ovat vähäkalorinen ja kuitupitoinen ruoka, mikä tekee niistä hyvän valinnan painonhallinnassa. Ne voivat auttaa täyttämään vatsaa vähillä kaloreilla ja edistää kylläisyyden tunnetta.
  6. Verensokerin hallinta: Tomaatit ovat hyvä hiilihydraattien lähde, ja niiden alhainen glykeeminen indeksi voi auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
Kuva: Pexels

Ravintoarvot vaihtelevat: kypsennettynä vai raakana?

Tomaattien terveellisyys voi vaihdella riippuen siitä, ovatko ne kypsennettyjä vai raakoja. Tässä on muutamia eroja niiden terveysvaikutuksissa:

Raakana:

  1. C-vitamiini: Raaoissa tomaateissa on yleensä enemmän C-vitamiinia kuin kypsennetyissä, koska lämpökäsittely voi hajottaa osan C-vitamiinista.
  2. Kuitu: Raakojen tomaattien kuitupitoisuus voi olla hieman korkeampi kuin kypsennetyissä. Kuitu on tärkeä ruoansulatukselle ja voi auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan terveyttä.
  3. Lykopeeni: Vaikka lykopeeni on yksi tomaattien tärkeimmistä antioksidanteista, sen määrä voi olla hieman alhaisempi raaoissa tomaateissa verrattuna kypsennettyihin. Lykopeenin saatavuus voi kuitenkin parantua kypsennyksen aikana.

Kypsennettynä:

  1. Lykopeeni: Kypsennetyissä tomaateissa lykopeenin saatavuus voi lisääntyä, koska lämpökäsittely rikkoo soluseiniä ja helpottaa lykopeenin vapautumista. Tämän vuoksi kypsennetyt tomaatit voivat olla omalla tavallaan jopa terveellisempiä kuin raa’at.
  2. Antioksidanttien saatavuus: Jotkin antioksidantit voivat imeytyä paremmin kypsennyksen seurauksena.

Kaiken kaikkiaan sekä raakoja että kypsennettyjä tomaatteja tulisi sisällyttää tasapainoiseen ruokavalioon, jotta voit hyötyä niiden erilaisista ravinteista ja terveysvaikutuksista.