Kauanko kinkku säilyy syömäkelpoisena aaton jälkeen? Asiantuntija vastaa.

Joulukinkun syöminen ei yleensä rajoitu pelkästään aattoon, sillä harva kotitalous onnistuu kuluttamaan kokonaisen, useamman kilon painoisen kinkun yhdessä illassa. Ylijäämää jää usein runsaasti, ja sitä nautitaan vielä pitkälle joulun pyhien jälkeen.

Mutta kuinka kauan joulukinkku oikeastaan pysyy syömäkelpoisena? Voiko sitä huoletta syödä esimerkiksi viikon ajan aaton jälkeen?

Atrian tuoteryhmäpäällikkö Eeva Juvan mukaan tarkkaa vuorokausimäärää on vaikea antaa.

– Kinkun säilyvyys riippuu siitä, kuinka kypsäksi kinkku on kypsennetty, kuinka nopeasti se on jäähdytetty ja missä lämpötilassa sitä säilytetään, Juva kertoo.

Keskeistä on, että kinkku jäähdytetään nopeasti paiston ja kuorruttamisen jälkeen. Lisäksi tarjolle kannattaa nostaa vain sen verran kinkkusiivuja, kuin kerralla syödään. Loput tulee säilyttää kylmässä.

Vuoden vaihtuminen rajapyykkinä

Juvan mukaan jonkinlaisena takarajana kinkun säilyvyydelle voi pitää vuodenvaihdetta.
– Yleispätevä ajatus kinkun hyötykäytöstä joulun jälkeen on, että uuteen vuoteen mennessä kannattaa jo siirtyä nakkeihin ja perunasalaattiin, Juva sanoo.

Hän muistuttaa myös, että arvioitaessa kinkun syömäkelpoisuutta omaan hajuaistiin ja makuaistiin voi luottaa.

Lähde: Makuja