
Nokkonen on yksi kevään ensimmäisistä syötävistä villiyrteistä ja siitä voi valmistaa leivonnaisia, keittoja ja muita herkkuja.
Vaikka nokkonen onkin ravinteikas ja yleisesti turvallinen villivihannes, niin tiettyjen ihmisryhmien kannattaa olla varovaisia sen käytön kanssa.
Tässä ovat keskeiset riskiryhmät:
1. Munuaissairauksista kärsivät
Nokkonen sisältää runsaasti kaliumia, ja sillä on lievä diureettinen vaikutus. Tämä voi aiheuttaa ongelmia henkilöille, joiden munuaisten toiminta on heikentynyt, koska:
- Kaliumin kertyminen vereen voi johtaa hyperkalemiaan, joka on hengenvaarallinen tila.
- Nesteenpoistovaikutus voi rasittaa munuaisia entisestään.
2. Verenohennuslääkkeitä käyttävät
Nokkonen sisältää runsaasti K-vitamiinia, joka voi vaikuttaa verenohennuslääkkeiden (esim. varfariini) tehoon.
- K-vitamiini voi heikentää varfariinin vaikutusta, lisäten veritulppien riskiä.

3. Raskaana olevat naiset
Vaikka pieni määrä nokkosta esimerkiksi ruoassa ei todennäköisesti ole vaarallista, suuremmat annokset tai nokkosteet voivat olla ongelmallisia:
- Nokkonen voi stimuloida kohdun supistuksia, mikä voi lisätä keskenmenon riskiä erityisesti raskauden alkuvaiheessa.
- Nokkosta ei suositella ravintolisänä tai yrttiteenä raskauden aikana.
4. Matala verenpaine
Nokkonen voi alentaa verenpainetta, mikä voi olla ongelma ihmisille, joilla verenpaine on jo valmiiksi matala tai jotka käyttävät verenpainelääkkeitä.
Jos kuulut johonkin näistä ryhmistä, kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen nokkosen käyttöönottoa esimerkiksi teenä, ravintolisänä tai suurina ruokamäärinä.
Lähde: NHS