Ilmaisia, ravinteikkaita ja herkullisia villiyrttejä kannattaa hyödyntää.

Herkulliset nokkossipsit valmistetaan paahdetuista nokkosenlehdistä. Ne ovat rapeita, kevyitä ja täynnä ravinteita – toisin sanoen erinomainen vaihtoehto perinteisille perunalastuille.

Öljyssä ja mausteissa pyöritetyt lehdet paahdetaan uunissa rapeiksi, ja ne sopivat mainiosti naposteltavaksi tai lisukkeeksi esimerkiksi keitoille ja salaateille.

nature plant leaf flower green herb 1334714 pxhere.com scaled
Kuva: pxhere.com

Nokkossipsit uunissa

Ainekset

  • 1 litra tuoreita nuoria nokkosenlehtiä (vain latvat tai ylimmät lehdet)
  • 1–2 rkl oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa (esim. sormisuolaa)
  • Halutessa: valkosipulijauhetta, chilihiutaleita, sitruunankuorta, ravintohiivahiutaleita tms.

Ohjeet

  1. Puhdistus ja esikäsittely:
    • Kerää vain nuoria nokkosenlatvoja tai pieniä lehtiä (käytä hanskoja!).
    • Huuhtele lehdet huolellisesti.
  2. Kuivaus:
    • Taputtele lehdet kuivaksi keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Kuiva pinta = rapeammat sipsit!
  3. Maustaminen:
    • Laita lehdet kulhoon ja lisää oliiviöljy sekä suola ja haluamasi mausteet.
    • Sekoita hellästi, jotta öljy levittyy tasaisesti.
  4. Paistaminen:
    • Levitä lehdet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille yksittäisinä kerroksina.
    • Paista 125–150 °C noin 15–20 minuuttia, kunnes lehdet ovat rapeita, mutta eivät palaneita. Käännä lehtiä tarvittaessa puolivälissä.
  5. Jäähdytys ja tarjoilu:
    • Anna jäähtyä hetki – rapeus lisääntyy hieman jäähtyessä.
    • Tarjoile heti tai säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Voit yllättää perheesi tai vieraasi tarjoilemalla nokkossipsejä vaikkapa pääsiäisenä!