
Miksi hernekeittoa syödään torstaisin ja laskiaisena?
Hernekeitto on perinteisesti torstaipäivän ruoka, mutta mistä tämä tapa on saanut alkunsa?
Historiallisesti torstai oli Suomessa tärkeä ruokapäivä, sillä perjantai oli ennen uskonpuhdistusta katolisten paastopäivä. Tämä tarkoitti, että torstaina tuli syödä mahdollisimman täyttävää ja ravitsevaa ruokaa, ja hernekeitto oli siihen erinomainen vaihtoehto.
Hernekeittoa ollaan syöty vuosisatojen ajan
Vaikka Suomi luopui katolisen kirkon paastosäännöistä jo 1500-luvulla, torstaiseen hernekeittoon liittyvä perinne säilyi. Samasta syystä hernekeittoa syödään myös laskiaisena: laskiainen edelsi pitkää pääsiäispaastoa, joten tuhti ateria oli tarpeen ennen niukempaa ruokavaliota.
Torstainen hernekeitto vakiintui myöhemmin myös armeijan ruokalistalle, mikä on osaltaan auttanut perinteen säilymistä. Lisäksi perimätiedon mukaan Kustaa Vaasa olisi 1500-luvulla määrännyt hernekeiton kansalliseksi torstairuoaksi, vaikka tämän tarinan todenperäisyys on epävarma.
Tiesitkö, että hernekeitto on ollut osana suomalaista ruokakulttuuria jo näin pitkään?