Kun luonto herää kevääseen, koivut avaavat hennot hiirenkorvansa – nämä pienet, vaaleanvihreät lehdet eivät ole vain kauniita, vaan myös täynnä makua ja ravinteita.

Koivun hiirenkorvapesto on villiyrttien ystävän unelma: raikas, metsäinen ja juuri sopivan pähkinäinen lisuke, joka sopii täydellisesti pastaan, leivän päälle tai vaikkapa grillatun kalan seuraksi.

Hyödynnä tämä ainutlaatuinen sesonkiherkku!

14348917416 464595dc3e c
Kuva: Flickr.com / Mikofox Lake Yukon CDN

Koivunlehtipesto (hiirenkorvista)

Ainekset:

  • 2 dl tuoreita koivun hiirenkorvia (huuhtele ja kuivaa hyvin)
  • 0,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (tai pinjansiemeniä)
  • 1–2 valkosipulin kynttä
  • 0,5 dl raastettua parmesaania (tai vegaanista vaihtoehtoa)
  • 1 dl oliiviöljyä (voit lisätä tarvittaessa enemmän)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistus:

  1. Paahda siemenet kuivalla pannulla, kunnes ne saavat kevyesti väriä ja tuoksuvat pähkinäisiltä. Anna jäähtyä hetki.
  2. Laita hiirenkorvat, siemenet, valkosipuli ja parmesaani tehosekoittimeen tai mortteliin.
  3. Lisää sitruunamehu ja oliiviöljy pikkuhiljaa sekoittaen, kunnes rakenne on sileä mutta hieman rouhea.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Tarjoile heti pastan, leivän, kalan tai paahdettujen vihannesten kanssa – tai säilö pieneen puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa 3–5 päivää.

Vinkkejä:

  • Lisää tuoreita yrttejä, kuten persiljaa tai basilikaa, jos haluat pehmeämmän maun.
  • Voit tehdä isomman erän ja pakastaa pienissä annoksissa esim. jääpalamuotteihin.
  • Sopii myös villiyrttisekoituksiin esim. voikukanlehtien kanssa.

Huomio! Muista, että hiirenlehtiä saa poimia vain maanomistajan luvalla.