Italialainen klassikko valmistuu alle puolessa tunnissa.

Klassinen cacio e pepe valmistuu todella yksinkertaisista raaka-aineista. Hans Välimäki sanoo sen olevan oikein valmistettuna poikkeuksellisen herkullista. Mustapippuripasta edustaa “cucina povera” -tyyliä, joka on yksi italialaisen keittiön kulmakivistä.

– Cucina povera tarkoittaa “köyhän keittiötä” ja perustuu yksinkertaisiin raaka-aineisiin sekä niihin, mitä kaapeista sattuu jo valmiiksi löytymään. Väitänkin, että suurimmasta osasta keittiöitä löytyy cacio e pepen ainekset, Hans Välimäki kertoi Makuja -sivustolle.

Cacio e pepe on juustoista mustapippuripastaa, jota voi Välimäen mukaan tuunailla helposti omien makumieltymysten mukaiseksi.

– Toisaalta tämä ei suinkaan ole välttämätöntä, sillä paahdetun mustapippurin antama makuelämys on jo itsessään herkullinen, lisäksi ruoka on nopea valmistaa. 

Ainekset

  • 300 g kuivapastaa
  • 100–120 pecorinojuustoa
  • 1–2 rkl paahdettua ja jauhettua mustapippuria
  • 1–2 dl pastan keitinlientä
  • 2 rkl voita
  • oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • (basilikaa, rucolaa, kananmunankeltuainen)

Valmistusohje

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta talteen muutama desi keitintvettä.
  2. Kuumenna hieman talteen otettua keitinvettä kattilassa tai pannulla, lisää raastettu valkosipulinkynsi, voi ja pasta. 
  3. Sekoita ja lisää paahdettu ja jauhettu mustapippuri ja anna nesteen imeytyä hetki. Lisää tarvittaessa keitinvettä. 
  4. Lisää pecorino ja sekoita, kunnes juusto on sulanut ja neste melkein kokonaan imeytynyt/haihtunut. 
  5. Tarkista maku ja annostele. Voit halutessasi vielä viimeistellä annoksen kananmunankeltuaisella, raastetulla pecorinolla, mustapippurilla, basilikalla, tryffelillä ja rucolalla.

Resepti: Makuja