
Italialainen klassikko valmistuu alle puolessa tunnissa.
Klassinen cacio e pepe valmistuu todella yksinkertaisista raaka-aineista. Hans Välimäki sanoo sen olevan oikein valmistettuna poikkeuksellisen herkullista. Mustapippuripasta edustaa “cucina povera” -tyyliä, joka on yksi italialaisen keittiön kulmakivistä.
– Cucina povera tarkoittaa “köyhän keittiötä” ja perustuu yksinkertaisiin raaka-aineisiin sekä niihin, mitä kaapeista sattuu jo valmiiksi löytymään. Väitänkin, että suurimmasta osasta keittiöitä löytyy cacio e pepen ainekset, Hans Välimäki kertoi Makuja -sivustolle.
Cacio e pepe on juustoista mustapippuripastaa, jota voi Välimäen mukaan tuunailla helposti omien makumieltymysten mukaiseksi.
– Toisaalta tämä ei suinkaan ole välttämätöntä, sillä paahdetun mustapippurin antama makuelämys on jo itsessään herkullinen, lisäksi ruoka on nopea valmistaa.
Ainekset
- 300 g kuivapastaa
- 100–120 pecorinojuustoa
- 1–2 rkl paahdettua ja jauhettua mustapippuria
- 1–2 dl pastan keitinlientä
- 2 rkl voita
- oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- (basilikaa, rucolaa, kananmunankeltuainen)
Valmistusohje
- Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta talteen muutama desi keitintvettä.
- Kuumenna hieman talteen otettua keitinvettä kattilassa tai pannulla, lisää raastettu valkosipulinkynsi, voi ja pasta.
- Sekoita ja lisää paahdettu ja jauhettu mustapippuri ja anna nesteen imeytyä hetki. Lisää tarvittaessa keitinvettä.
- Lisää pecorino ja sekoita, kunnes juusto on sulanut ja neste melkein kokonaan imeytynyt/haihtunut.
- Tarkista maku ja annostele. Voit halutessasi vielä viimeistellä annoksen kananmunankeltuaisella, raastetulla pecorinolla, mustapippurilla, basilikalla, tryffelillä ja rucolalla.
Resepti: Makuja