
Kananmunat pilaantuvat hitaasti, mutta erityisesti parasta ennen -päiväyksen ylittäneille yksilöille kannattaa tehdä ”kellutustesti” ennen kuoren avaamista.
Olen joskus valmistanut munakasta ja rikkonut kananmunia kulhoon, kunnes yksi munista onkin ollut pilaantunut (haju paljastaa tämän nopeasti). Tämän seurauksena huono yksilö on sekoittunut hyvien joukkoon ja koko ateria on lentänyt roskiin jo ennen kypsennystä.
Onneksi on olemassa helppo tapa tarkistaa, onko kananmuna mahdollisesti pilaantunut jo ennen kuin rikot sen.

Kellutustesti
Kellutustesti on ehdottomasti helpoin ja vaivattomin menetelmä selvittää, onko kananmuna vielä syötävä.
Laita kananmuna vesilasiin tai kulhoon, jossa on kylmää vettä.
- Tuore muna painuu pohjalle ja jää makuulle.
- Vähän vanhempi muna voi nousta hieman pystyyn mutta pysyy vielä pohjalla.
- Pilaantunut muna kelluu veden pinnalla. Tämä johtuu siitä, että munan sisälle kertyy kaasua ajan myötä.
Pinnalla kelluvia munia ei missään nimessä kannata rikkoa muiden munien joukkoon. Jaa vinkki ystävillesi!