Ilta-Sanomien artikkelin mukaan korkeakaan hinta ei takaa sitä, että paistinpannu säilyy käytössä pitkään – varsinkaan, jos sitä käytetään ja huolletaan väärin.

Paistinpannu menee nopeasti pilalle jos sitä käytetään väärin ja huolto jätetään tekemättä.

Lehti kertoo, että on monta tapaa pilata hyvä paistinpannu, mutta yksi virhe toistuu suomalaisten keittiöissä erityisen usein. Ilta-Sanomat kysyi kahdelta asiantuntijalta, mikä on yleisin virhe paistinpannun käytössä, ja vastaus oli yksimielinen: pannun vääränlainen kuumentaminen.

8448171633 9cbe42d1f2 c
Kuva: Flickr.com

Yksi merkittävä virhe liittyy pinnoitettuun pannuun – sitä ei tulisi koskaan kuumentaa tyhjänä.

Tyhjänä kuumentaessa pannu ylikuumenee herkästi ja pinnoite kärsii, kertoo Fiskarsin tuotepäällikkö Emmi Härus.

Härus neuvoo, että pannulle tulisi lisätä öljyä tai voita ennen kuumentamista. Rasva myös auttaa havaitsemaan, milloin pannu on sopivan kuuma. Erityisesti induktioliettä käytettäessä kannattaa olla tarkkana, sillä se kuumenee nopeasti.

Toinen yleinen virhe on liian korkea paistolämpötila.

– Ylikuumentaminen pilaa helposti pinnoitetun pannun, oli se sitten minkä tahansa merkkinen, Heirolin toimitusjohtaja Rolf Moborg kertoo.

Heirolin toimitusjohtaja Rolf Moborg toteaa, että juuri induktioliesi pilaa nykyään eniten paistinpannuja. Hän korostaa, että induktioliesi on paljon tehokkaampi kuin vanha keraaminen malli.

– Induktiolla pannu ylikuumenee helposti. Induktiolieden täyttä tehoa tai boosteria tulisi käyttää vain veden keittämiseen Moborg neuvoo.

Ilta-Sanomien mukaan, kun ruoka palaa kiinni pannuun, se kertoo useimmiten siitä, että pannu on ollut liian kuuma. Sekä Härus että Moborg neuvovat säätämään lämpötilaa maltillisesti koko paistamisen ajan. Heti kun rasva alkaa kuumentua tai sulaa, lämpöä kannattaa vähentää.

7032001289 d75b8cc17d c
Kuva: Flickr.com

Moborg antaa käytännön vinkin esimerkiksi broilerin paistamiseen:

– Jos broilerinfilee paistetaan liian kuumalla pannulla, polttaa pannu vain broilerin pinnan ja lopputulos on kuiva.

Hänen mukaansa broilerin pintaan voi ensin paistaa värin induktiolieden asteikoilla 6–7 (pannusta riippuen), ja sitten tiputtaa lämmön asteikolle 3, jolloin broileri kypsyy rauhassa meheväksi.

– Ruoanlaitto vaatii aina aikaa. Se vaatii myös hieman opettelua, Moborg sanoo.

Lopuksi Moborg muistuttaa, että pinnoitettujen pannujen huolellinen käyttö on myös ekologinen ja taloudellinen teko.