Luonnollisia punkkikarkotteita on useita, ja ne voivat auttaa, kun lähettyvillä ei ole tehokkaampia suoja-aineita.

Kesäisin on ihana liikkua ulkona ja nauttia kauniista sekä lämpimästä suvesta. Myös punkit viihtyvät hyvin ulkona kesällä ja niitä voi heinikkoisissa paikoissa ilmestyä iholle jopa tusinan verran.

Punkit ovat ihmiselle vaarattomia, ennen kuin ne ehtivät puremaan – siksi ulkoilun jälkeen on hyvä tarkistaa ettei mukana ole ei toivottuja seuralaisia.

Kuva: pxhere.com

Borrelioosi ja TBE

Borrelioosi: Yleisin punkkien levittämä tauti, jonka aiheuttaa bakteeri Borrelia burgdorferi. Oireita ovat mm. ihottuma (erythema migrans), kuume, päänsärky, väsymys ja nivelkipu. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa vakavia neurologisia ja nivelvaivoja.

Puutiaisaivokuume (TBE): Viruksen aiheuttama aivotulehdus, jonka oireita ovat mm. kuume, päänsärky, pahoinvointi ja vakavissa tapauksissa neurologiset oireet kuten halvaukset ja kouristukset. Rokote on saatavilla ja suositeltava alueilla, joissa tautia esiintyy.

Näiden tautien ehkäisyyn kuuluu punkkien puremien välttäminen, mikä voidaan saavuttaa käyttämällä punkkikarkotteita, suojaavia vaatteita ja tarkistamalla iho ja vaatteet ulkoilun jälkeen. Myös punkkirokotteen ottaminen voi olla suositeltavaa tietyillä rannikkoalueilla.

Kuva: WordPress.com

Luonnolliset punkkikarkotteet

  1. Eteeriset öljyt: Monet eteeriset öljyt toimivat tehokkaina punkkikarkotteina. Näitä öljyjä voidaan sekoittaa kantajaöljyyn (kuten manteliöljy tai kookosöljy) ja levittää iholle tai vaatteisiin.
    • Sitruunaeukalyptusöljy: Sitruunaeukalyptusöljy on erityisen tehokas punkkien torjunnassa.
    • Laventeliöljy: Laventeliöljyllä on hyönteisiä karkottavia ominaisuuksia ja se voi auttaa pitämään punkit loitolla.
    • Piparminttuöljy: Piparminttuöljy on toinen tehokas vaihtoehto.
    • Teepuuöljy: Teepuuöljyllä on antiseptisiä ja hyönteisiä karkottavia ominaisuuksia.
  2. Valkosipuli: Valkosipulin syöminen voi auttaa pitämään punkit loitolla.
  3. Etikka: Etikka, erityisesti omenaviinietikka, voi auttaa karkottamaan punkkeja. Voit valmistaa seoksen vedestä ja omenaviinietikasta ja suihkuttaa sitä vaatteisiin, kenkiin ja iholle.
  4. Sitrushedelmien mehu: Sitrushedelmien (kuten sitruunan tai limen) mehu voi toimia karkotteena. Mehua voidaan suihkuttaa vaatteisiin ja iholle.

On tärkeää muistaa, että vaikka luonnolliset punkkikarkotteet voivat olla tehokkaita, ne eivät välttämättä ole yhtä pitkäkestoisia kuin kemialliset vaihtoehdot, ja niiden vaikutus voi vaihdella.

Mikäli kemiallisia valmisteita ei ole lähettyvillä voivat luonnolliset vaihtoehdot olla kuitenkin hyvä vaihtoehto.