Olet saattanut viime aikoina törmätä pinjan käpyihin hyvinvarustelluissa ruokakaupoissa.

Pinjansiement ovat peräisin pinjamännyn tuottamista kävyistä. Pinjamäntyjä tavataan luonnonvaraisesti eri puolilla Etelä-Eurooppaa. Puun kävyt ovat Suomessa tavattaviin lajeihin nähden todella suuria, jonka vuoksi ne sopivat erinomaisesti kotiin koristeeksi.

Pinjamännyn kävyistä lähtee myös oikein miellyttävä pehmeä pihkan tuoksu. Kävyt eivät kuitenkaan ole ainoastaan koristeita, sillä yhdestä kävystä saa noin 40-50 syömäkelpoista pinjansiementä.

Stone Pine Pinus pinea Anacapri Italy
Kuva: Wikipedia Commons

Miten siemenet saa talteen ja mitä niistä voi tehdä?

Käpy avautuu itsestään, kun se on aikansa lämpimässä. Tämän jälkeen siemenet on helppo poimia talteen. Pinjansiementen ympärillä olevan kovan kuoren voi murskata varovaisesti esimerkiksi morttelissa.

Pinjansiementä käytetään lukuisissa Välimeren maiden ruoissa, joista kuuluisin on luultavasti italialainen pesto. Pinjansiemeniä voi myös paahtaa esimerkiksi salaattien joukkoon, johon ne tuovat ihanan pähkinäisen ja pehmeän maun.

Pinjansiemenet sisältävät runsaasti kuituja ja hyviä rasvahappoja, unohtamatta proteiinia.

Stone Pine Pinus pinea Anacapri Italy

Kävystä puuksi

Kaupasta ostetun kävyn siemenen voi myös istuttaa ja lopputuloksena saa itselleen kauniin havupuun. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, ettei havupuu kasva sisätiloissa vuoden ympäri, sillä se vaatii itselleen talvehtimisjakson.

Suomen olosuhteet ovat kuitenkin pinjamännylle melko haastavat ja talvesta selviämisestä ei ole takeita. Silti siemenen istuttaminen ja puun kasvun seuraaminen voi olla jännittävä sekä mielenkiintoinen harrastus.

Voit katsoa oheiselta videolta, kuinka kauniilta pinjamännyn taimi näyttää 300 päivän jälkeen.

Jaa vinkki Facebookissa, jos olet nähnyt pinjamännyn käpyjä ruokakaupoissa.