Kantarellien sesonki on täällä ja nyt luonnon omia “kultahippuja” kannattaa lähteä etsimään.

Kantarellit kasvavat yleensä sekametsissä ja parhaat paikat pysyvät vuodesta toiseen kunhan maaperä ei muutu esimerkiksi metsähakkuiden seurauksena. Lisäksi kantarellit vaativat muiden sienien tavoin kosteutta kasvaakseen.

Kantarelleja syödessä tulee usein ihasteltua niiden omaperäistä makua, mutta tiesitkö, että ne ovat myös terveellisiä?

Kuva: Flickr.com

Keltavahveroilla on monia terveysvaikutuksia, joita listasimme alapuolelle.

  1. Ravintoaineiden lähde:
    • Kantarellit ovat vähäkalorisia ja sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua, mikä edistää kylläisyyden tunnetta ja ruoansulatusta.
    • Ne ovat hyvä vitamiinien ja mineraalien lähde, erityisesti D-vitamiinia, B-vitamiineja (kuten B2 ja B3) sekä hivenaineita kuten kuparia, rautaa ja kaliumia.
  2. Antioksidanttiset ominaisuudet:
    • Kantarelleissa on runsaasti antioksidantteja, kuten beetakaroteenia ja ergotioniinia, jotka auttavat suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä ja voivat vähentää kroonisten sairauksien riskiä.
  3. Immuniteetin vahvistaminen:
    • D-vitamiini, jota kantarellit sisältävät, on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle. Se auttaa kehoa torjumaan infektioita ja tukee yleistä terveyttä.
  4. Sydänterveys:
    • Kantarellien kalium auttaa säätelemään verenpainetta ja edistää sydämen terveyttä. Kaliumin riittävä saanti voi auttaa ehkäisemään korkeaa verenpainetta ja vähentää sydänsairauksien riskiä.
  5. Kuidut
    • Kantarellit sisältävät ravintokuitua, joka tukee ruoansulatusta ja auttaa ylläpitämään terveellistä suoliston toimintaa. Kuitu voi myös auttaa hallitsemaan verensokeritasoja ja vähentämään kolesterolia.
  6. Painonhallinta:
    • Koska kantarellit ovat vähäkalorisia ja ravintorikkaita, ne sopivat hyvin painonhallintaa tukevaan ruokavalioon. Niiden korkea proteiini- ja kuitupitoisuus auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta pidempään.

Yhteenvetona kantarellit ovat erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon, tarjoten monia ravintoaineita ja terveyshyötyjä.

Niiden nauttiminen monipuolisessa ruokavaliossa edistää yleistä hyvinvointia ja terveyttä.

Ps. Muistathan ettet kerää sieniä vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilta, sillä tällaisissa paikoissa ne voivat sisältää myrkyllisiä raskasmetalleja ja muita kemikaaleja.