Runebergin päivää juhlitaan tänään 5. helmikuuta kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kunniaksi.

Perinteisesti päivään kuuluvat runebergintortut, jotka ovat monelle tuttuja kauppojen ja kahviloiden valikoimista. Kuitenkin valmiit tortut voivat olla melko hintavia. Onneksi runebergintorttuja voi leipoa myös edullisemmin kotona – ja miksei vaikkapa ympäri vuoden!

Tortut voi valmistaa perinteisesti torttumuoteissa tai muffinivuoissa, mutta kaikkein vaivattomin tapa on tehdä Runebergin peltipiirakka, joka nimensä mukaisesti paistetaan pellillä. Reseptistä kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Koko pellillisen hinta oon vajaa 3 euroa, ja siitä saa noin 15–20 palaa. Näin yhden palan hinnaksi jää vain noin 14–19 senttiä riippuen paloista ja hillosilmien määrästä.

Reseptinä toimii Marttojen suosittu runebergintorttujen ohje, joka sopii mainiosti myös peltipiirakan tekoon.

Vinkki:
Jos jääkaapistasi löytyy hillo, joka ei ole paistonkestävää, ei hätää! Saat siitä helposti paistonkestävää lisäämällä joukkoon hieman perunajauhoja. Voit myös lisätä hillon vasta paistamisen jälkeen: tee tällöin kolot jäähtyneeseen piirakkaan ja lisää hillo sekä kuorrute valmiiksi paistettuun pohjaan.

Runebergin peltipiirakka

  • 200 g margariinia tai voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl piparimurua tai korppujauhoja
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl maitoa
  • (1–2 tippaa karvasmanteliaromia)

Kostutus ja täyte:

  • omenamehua
  • 1–1,5 dl vadelmahilloa (paistonkestävää)
  • 1 dl tomusokeria
  • 0,5–1 rkl vettä
  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan kuivat aineet, maito ja karvasmanteli. Sekoita hyvin.
  3. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperoidulle pellille.
  4. Paina taikinaan syvennykset ja lisää niihin vadelmahilloa. Paista 200 asteessa noin 15–20 minuuttia.
  5. Kostuta jäähtynyt piirakka omenamehulla. Lisää koloihin vielä vadelmahilloa.
  6. Valmista kuorrute tomusokerista ja vedestä. Pursota kuorrute hillon ympärille. Leikkaa paloiksi ja nauti!

Resepti: IS / Ruokala