Silakka on monipuolinen raaka-aine, jonka käyttö on vähentynyt rajusti 2000-luvun aikana.
MTV Uutisten Makuja kertoi suomalaisten unohtaneen silakan syömisen. MTV Uutisten mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta on peräisin ulkomailta.
Itämeren silakka päätyy yleensä rehuksi ja vain murto-osa ihmisten lautasille.
MTV Uutisten mukaan 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden. Nykyään silakkaa syödään sen sijaan vain 300 grammaa henkilöä kohden.
Kasvatettu lohi on ylivoimainen suosikki suomalaisten ruokapöydässä.
– Ravintoarvoiltaan silakka on ihanteellinen syksyn pimeneviin iltoihin. Saamme yhä vähemmän D-vitamiinia auringonvalon avulla, joten ravinnosta saatavien vitamiinien tarve kasvaa. Silakassa, kuten muissakin kaloissa, on runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi hopeakylkisessä pikkukalassa rasva on pehmeää ja proteiinia on runsaasti, Pro Kala ry:stä kertoo.
Uusi herkullinen versio silakkapihveistä
Pro Kala ry:sta muistutetaan, että vanhemmista ruokalajeista voi tehdä moderneja versioita.
– Siksi kannattaakin päivittää käsitykset silakkaruoista tälle vuosikymmenelle. Silakkapihvejä ei tarvitse tehdä perinteiden mukaan, sillä tutusta raaka-aineesta saa tehtyä myös aivan uudenlaisia herkkuja.
Tavallisesti silakkapihvejä paistaessa on käytetty ruisjauhoja. Pro Kala ry:n mukaan esimerkiksi Skotlannissa silakan sukulaiset sillit leivitetään esimerkiksi kaurahiutaleilla. Samaa menetelmää voi kokeilla myös silakoille. Itämeressä uiva silakka on itse asiassa sillin pienempi ja vähärasvaisempi alalaji.
Silakkapihvejä valmistaessa mausteita voi kokeilla ja käyttää aivan oman makunsa mukaan. Alla esimerkki aasialaisista silakkapihveistä.
Aasialaiset silakkapihvit
- 500 g nahattomia silakkafileitä
- 3 cm:n pala inkivääriä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 limetti
- puolikas pieni punasipuli
- 1 ruukku tuoretta korianteria
- 2 rkl kalakastiketta
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 kananmunaa
- 1 dl pankojauhoja
- 2 rkl chilikastiketta (esim. srirachaa)
Valmistusohjeet:
- Poista silakkafileistä nahka vetämällä. Pilko pieniksi paloiksi.
- Raasta inkivääri ja valkosipuli. Raasta limetistä kuori ja purista mehu. Hienonna sipuli ja korianteri varsineen.
- Laita pilkotut silakat, inkivääri, valkosipuli, limetin raastettu kuori ja mehu, sipuli ja korianteri kulhoon. Sekoita mukaan kalakastike, soija, kananmunat, pankojauhot ja chilikastike. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Surauta ainekset sauvasekoittimella massaksi. Muotoile massasta juomatölkin pohjan kokoisia pihvejä.
- Lämmitä rypsiöljy ja seesamiöljy pannulla. Paista pihvit kauniin keltaisiksi, 8-9 minuuttia per satsi.
- Koristele chilillä ja tuoreella korianterilla.
Lähde: MTV Uutiset / Makuja