Julkkiskokki ja kirjailija Hanna Sumari hehkuttaa omenapiirakkaansa.

– Leivoin ihanan ja supermaukkaan omenapiirakan valurautaisessa paistinpannussa. Siinä on tosi hyvä leipoa piirakoita, koska paksu valurauta antaa tasaisesti lämpöä. Tietenkin piirakan voi leipoa myös ihan tavallisessa piirakkavuoassakin, Sumari kertoo MTV Uutisten verkkosivulla ja jatkaa:

Konjakki kruunaa lopputuloksen

– Maustoin piirakkataikinan konjakilla, mutta myös calvados, rommi tai viski käyvät hyvin. Piirakka on tyrmäävän hyvää ja helppo leipoa.

Ainekset

  • 2,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 2 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 3 rkl konjakkia (Calvados, rommi tai viski toimivat myös hyvin)
  • ½ tl vaniljauutetta
  • 1 dl piimää (tai jugurttia tms)
  • 3 keskikokoista omenaa tai 5-6 kotimaista omenaa
  • 100 g voita, sulatettuna
  • 2-3 rkl fariinisokeria

Lisäksi

  • tomusokeria koristeluun

Valmistusohje

  1. Kuumenna uuni 180° C. Vuoraa ⌀ 20 cm valurautainen paistinapnnu tai tavallinen piirakkavuoka leivinpaperilla.
  2. Sekoita jauhot, kardemumma, kaneli, leivinjauhe ja suola kulhossa. Vatkaa munat erillisessä isossa kulhossa vaahdoksi. Vatkaa sitten joukkoon sokeri, konjakki ja vaniljauute. Vatkaa lopuksi sekaan piimä.
  3. Kuori, puolita ja poista siemenkota omenoista ja kuutioi kaksi pientä omenaa aika isoiksi kuutioiksi ja viipaloi loput omenat viipaleiksi. Kotimaiset omenat voit käyttää kuorineen.
  4. Sekoita puolet jauhoseoksesta munavaahtoon ja lisää sitten puolet voisulasta. Toista lopuilla jauhoilla ja voilla. Kääntele vielä joukkoon omenakuutiot.
  5. Kaada taikina vuokaan ja asettele omenaviipaleet taikinan päälle. Ripottele pinnalle fariinisokeria. 
  6. Paista kunnes kakku muuttuu syvän kullanruskeaksi. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Paistoaika on n. 55-65 minuuttia. Jäähdytä tai syö lämpimänä, kumpikin tapa toimii.

Kokeile reseptiä ja jaa se myös ystävillesi!