Tuoreet, lämpimät sämpylät sipaisulla voita – siinäpä herkkujen herkku!
Uunituoreet sämpylät ovat ihania sellaisenaan, hyvä lisuke talvipäivän kuuman keiton seuraksi tai mukava iltapala mieluisilla päällisillä täydennettynä.
Mutta kuinka kiireisen arjen keskellä jaksaisi ruveta leivontapuuhiin? No tämän nopean ja helpon sämpyläreseptin turvin tietysti. Vartissa valmistuvien sämpylöiden taikina vain sekoitetaan nopeasti, vaivaamista ei tarvita. Kohotuksen hoitaa leivinjauhe, Ilta-Sanomien toimittaja hehkuttaa.
Löysähkö taikina annostellaan nokareina uunipellille ilman käsin leivontaa ja paistetaan nopeasti korkeassa lämmössä. Lopputuloksena syntyy sisältä todella pehmeä ja päältä herkullisen rapsakka sämpylä.
Vartin sämpylöiden taikina on nopean valmistuksen lisäksi mainio myös sisällöltään. Kaurahiutaleet tuovat siihen kuituja, ja nesteenä käytettävä jogurtti ratkoo hävikkipulman, sillä taikinaan riittävät jogurttipurkin seinämiin jäävät rippeet.
Nopeat sämpylät
Valmistusaika noin 15 min
- 3 dl nestettä, jogurttia ja vettä
- ½ rkl hunajaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
Valmistus
- Laita uuni kuumenemaan kiertoilmalla 220 asteeseen (tasalämpöinen uuni 240)
- Valuta tyhjentyneeseen jogurttipurkkiin noin 1 dl vettä, sulje korkki ja ravistele reippaasti. Valuta seos mitta-astiaan, jotta tiedät, minkä verran nestettä on. Lisää vettä sen verran, että saat 3 dl nestettä. Voit käyttää nesteenä myös esimerkiksi maitoa tai kaurajuomaa. Kaada neste kulhoon ja sekoita joukkoon hunaja.
- Sekoita kuivat ainekset hyvin yhteen, kaada ne nesteen joukkoon ja sekoita nopeasti taikinaksi.
- Nostele taikina kahden lusikan avulla nokareiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasoa hieman alempana 10–12 minuuttia. Nosta uunista ja herkuttele!
Resepti: IS / Ruokala