Hyttysiä tuntuu tänä vuonna olevan tavallista enemmän ja Juhannusta viettämään lähtevien mökkeilijöiden kannattaa varautua inisevien ötököiden läsnäoloon.

Hyttyset lisääntyvät vedessä ja pitävät tietynlaisista olosuhteista. Kokosimme tähän artikkeliin yleisimpiä asioita, jotka vaikuttavat hyttysten määrään ja niiden kykyyn lisääntyä.

Tässä pari helppoa niksiä hyttysten karkottamiseen:

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kuva: Wikipedia Commons

Älä seisota vettä pihallasi

Seisova vesi on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka houkuttelee hyttysiä pihalle, koska hyttyset munivat munansa veteen.

Tässä on joitakin tapoja, joilla voit hallita ja vähentää seisovan veden määrää pihallasi:

  1. Tarkista ja tyhjennä astiat säännöllisesti:
    • Tyhjennä säännöllisesti kaikki astiat, jotka keräävät vettä, kuten kukkaruukut, kastelukannut, leikkikalut, puutarhavaasit, vesisäiliöt ja sadevesitynnyrit. Varmista, että nämä astiat ovat käännettyinä ylösalaisin, kun niitä ei käytetä.
  2. Puhdista sadevesikourut:
    • Sadevesikourut voivat kerätä lehtiä ja muuta roskaa, mikä voi estää veden virtauksen ja aiheuttaa veden kerääntymisen. Pidä kourut puhtaina ja varmistu, että vesi virtaa vapaasti.
  3. Poista tai peitä seisova vesi:
    • Jos pihallasi on suuria seisovan veden alueita, kuten laajoja astioita, harkitse niiden poistamista tai peittämistä esimerkiksi pressulla.
  4. Korjaa vuotavat hanat ja letkut:
    • Varmista, että hanat, letkut ja muut vedenlähteet eivät vuoda, sillä niistä kertynyt vesi voi muodostaa hyttysille suotuisia lisääntymispaikkoja.
  5. Luo kaltevuutta pihallesi:
    • Varmista, että pihasi on riittävän kalteva, jotta sadevesi valuu pois eikä muodosta lammikoita. Tarvittaessa voit lisätä maata tai rakentaa viemäröintijärjestelmiä vedenpoiston parantamiseksi.
  6. Asenna pumppu tai suihkulähde:
    • Jos sinulla on koristeallas tai lampi, lisää siihen pumppu tai suihkulähde pitämään vesi liikkeessä. Hyttyset eivät mielellään muni virtaavaan veteen.
  7. Pidä nurmikko lyhyenä ja kasvillisuus harvana:
    • Hyttyset viihtyvät kosteassa ja varjoisassa kasvillisuudessa. Pidä nurmikko lyhyenä ja harvenna tiheää kasvillisuutta, jotta hyttysillä on vähemmän suotuisia piilopaikkoja.
  8. Istuta hyttysiä karkottavia kasveja:
    • Sitruunamelissa, laventeli ja basilika, voivat auttaa vähentämään hyttysten määrää. Istuta näitä kasveja strategisesti pihallesi.

Näiden toimien avulla voit vähentää seisovan veden määrää ja luoda vähemmän suotuisan ympäristön hyttysille, mikä auttaa pitämään pihasi hyttyskannan kurissa.

Jaa vinkit ystävillesi!