Ruokavirasto muistuttaa suomalaisia kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat huolellisesti.

Ruokaviraston suosituksen mukaan ulkomaisia pakastemarjoja tulisi käyttää vain kunnolla kuumennettuina.

– Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013–2014, virasto tiedottaa.

Kuva: Wikipedia Commons

Toimi näin ulkomaisten marjojen kanssa

Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

– Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista, viraston sivulla kerrotaan.

Virukset pääsevät marjoihin

Virukset voivat päästä marjoihin muun muassa saastuneen kasteluveden välityksellä. Pakastaminen ei tapa viruksia, sillä se säilyttää ne hengissä ja tartuntakykyisinä. Virukset eivät tuhoudu marjojen sulatuksen aikana, jonka vuoksi kuumentaminen on tärkeää.

Kuva: pexels.com

Tuoreet marjat eivät vaadi kuumentamista

Ruokaviraston mukaan kuumennussuositusta ei annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille.

Tiesitkö sinä, että ulkomaiset pakastemarjat tulee kuumentaa? Jaa tieto ystävillesi, jotta he välttyvät mahdollisilta tartunnoilta!