Korvasieni, tieteelliseltä nimeltään Gyromitra esculenta, edustaa kevään ensimmäisiä sieniä, mutta sellaisenaan se on tappavan myrkyllinen.

Kun keväiset koivut kasvattavat hiirenkorvansa, ensimmäiset korvasienet ilmaantuvat esiin. Tämä sieni kasvaa lähes joka puolella Suomea ja sitä voi löytää toukokuun alusta aina kesäkuun loppuun saakka.

Korvasienen tunnistaminen

Korvasieni on tunnistettavissa ulkonäöltään ja tuoksultaan ainutlaatuisena. Sen lakki on aivomaisesti poimuttunut, sisältä ontto ja lokeroinen, ja väriltään se vaihtelee vaaleanpunaruskeasta melkein mustanruskeaan. Malto on haurasta ja helposti murenevaa, kun taas jalka on harmahtavan valkoinen ja lokeroinen. Tuoksu on voimakas ja tunnistettava. Vaikka sieni harvoin on toukkaantunut, etanat saattavat piileskellä sen syövereissä.

Korvasienen kerääminen

Aloittelevan sienestäjän on vaikea löytää korvasientä, varsinkin jos maassa on kuihtunutta heinää, oksia, sammalta tai käpyjä. Kun yhden löytääkin, kannattaa tarkastella aluetta huolellisemmin, sillä usein lisää sieniä löytyy lähistöltä.

Parhaiten korvasieniä löytää hiekkapohjaisista harjuista ja kangasmetsistä. Kuivat mäntykankaat ja tuoreet kuusikot ovat yleisiä kasvupaikkoja. Kosteikkojen reunoilla ja loivien rinteiden alaosissa on yleensä sopiva kosteus korvasienten kasvulle.

Maan pintakerroksen rikkoutuminen edistää sienten muodostumista, joten kannattaa tarkkailla polkujen ja metsäteiden varsia, metsäkoneiden jälkiä ja puiden lastauspaikkoja. Hakkuuaukioiden laidat ja aurausurat ovat myös hyviä paikkoja etsiä korvasieniä.

Kuva: Flickr.com

Herkullinen, mutta käsiteltävä oikein

Korvasieni on herkullinen ruokasieni, josta valmistetaan usein keittoja, muhennoksia ja piirakoita.

Kuitenkin käsittelemättömänä korvasieni on erittäin myrkyllinen, ja tämä myrkyllisyys on ollut tiedossa jo pitkään. Ruotsalaisissa lähteissä mainitaan useita kuolemaan johtaneita myrkytyksiä 1800-luvun lopulla, minkä vuoksi sienien keittämistä alettiin suositella.

Korvasienen käsittely ja säilöntä

Harjaa sienistä hiekka pois sienisudilla ja leikkaa jalan tyvi pois. Halkaise sienet, sillä ontto lakki voi kätkeä sisäänsä esimerkiksi etanoita. Keitä sienet väljässä vedessä 2 kertaa, vähintään 5 minuuttia kerrallaan. Keitä suhteessa 1 osa sieniä ja 3 osaa vettä, eli 1 litra sieniä ja kolme litraa vettä. Heitä keitinvesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti keittämisten välillä sekä lopuksi. Keittämisen aikana on tuuletettava hyvin. Keitetyt korvasienet voi säilöä pakastamalla.

Voit katsoa alta miltä korvasienet näyttävät maastossa.

Jaa artikkeli ystävillesi, jotta he muistavat kerätä näitä ihania sieniä.