Mummollani oli aina tapana säästää kananmunan kuoria ja käyttää niitä puutarhassa.

Kananmunan kuoret lentävät lähes kaikissa kotitalouksissa roskiin tai bioastiaan. Niille on olemassa kuitenkin lukuisia muitakin käyttötapoja, joiden avulla voi säästää luontoa sekä rahaa.

Lannoittamisen lisäksi kananmunan kuorista voi olla hyötyä yllättävissäkin tilanteissa. Ja oletko tiennyt, että niistä voi valmistaa suloisia tuikkuja?

Kuva: YouTube / Tasty

Lue alta kikat, joiden jälkeen näet kananmunan entistä hienompana raaka-aineena!

  1. Lannoite:
    • Kananmunan kuoret sisältävät runsaasti kalsiumia, joka on tärkeä ravinne kasveille. Kuoret voi murskata ja sekoittaa multaan tai kompostiin parantamaan maaperän laatua.
  2. Kompostointi:
    • Kananmunan kuoret hajoavat hyvin kompostissa ja lisäävät siihen kalsiumia, mikä auttaa tasapainottamaan kompostin happamuutta.
  3. Linnunruoka:
    • Kananmunan kuoret voi paahtaa ja murskata hienoksi jauheeksi, jonka jälkeen ne voi lisätä lintujen ruokaan antamaan niille lisäkalsiumia.
  4. Kodinhoito:
    • Murskattuja kuoria voi käyttää puhdistusaineena esimerkiksi kattiloiden ja pannujen pohjien puhdistukseen. Ne toimivat luonnollisena hankausaineena.
  5. Käsityöt:
    • Munankuorimosaiikit ovat kauniita ja ainutlaatuisia taideteoksia. Kuoret voi värjätä ja käyttää erilaisissa askartelu- ja taideprojekteissa.
  6. Kauneudenhoito:
    • Kananmunan kuorijauhetta voidaan käyttää kotitekoisissa kasvonaamioissa ja ihonhoitotuotteissa, sillä se sisältää ihoa hyödyttäviä mineraaleja.
  7. Veden pehmentäminen:
    • Kuoret voi laittaa suodattimeen tai kangaspussiin ja käyttää niitä veden pehmentämiseen, erityisesti akvaariovedessä. Lue tai kysy tästä menetelmästä lisää akvaarioharrastajien sivuilta.
  8. Kynttilänjalat:
    • Tyhjät munankuoret voivat toimia pikkuruisina kynttilänjalkoina. Kaada sulanutta steariinia kuoreen ja lisää sydänlanka. Muista varmistaa että “kananmunatuikku” ei kaadu ja aiheuta tulipaloriskiä.

Muista aina pestä kananmunan kuoret hyvin ennen niiden käyttöä, jotta pääset eroon mahdollisista epäpuhtauksista ja bakteereista.

Jaa vinkit eteenpäin!