Kesämökkeihin saattaa aika ajoin ilmestyä muurahaisia, jotka ovat löytäneet tiensä herkkukaapille. Muurahaisista pääsee melko helposti eroon ilman kovinkaan radikaaleja toimenpiteitä.

Jotkut puutarhurit käyttävät suihkeita, jauheita ja jopa kiehuvaa vettä päästäkseen eroon muurahaisista.

Muista, että muurahaiset ovat osa puutarhan ekosysteemiä ja tärkeitä ravinnonlähteitä muille lajeille, kuten linnuille ja sammakkoeläimille. Suihkeet ja jauheet sisältävät hyönteismyrkkyjä, jotka voivat vahingoittaa muita hyönteisiä, kuten mehiläisiä. Myrkyt myös huuhtoutuvat maaperään ja voivat vahingoittaa maaperän selkärangattomia, kuten lieroja.

Kuva: Wikipedia Commons

Gardenersworld listasi luontoystävällisempiä ja myrkyttömiä menetelmiä muurahaisten karkottamiseksi, vahingoittamatta niitä tai ympäristöä:

1. Etsi juurisyy

Jos muurahaiset tulevat kotiisi, tärkeintä on selvittää, miksi. Yritä nähdä, mihin ne kulkevat tai mistä ne tulevat. Tämä voi paljastaa ruoanlähteen, kuten avoimen sokeripussin tai hillopurkin, jonka kansi ei ole kunnolla kiinni. Kun olet löytänyt ruoanlähteen, poista se, ja muurahaiset palaavat ulos.

2. Poista muurahaisten jäljet etikalla

Muurahaispartiot jättävät feromoneja ilmoittaakseen muille muurahaisille ruoanlähteestä. Pelkkä muurahaisten lakaiseminen ei estä uusia tulemasta – sinun on poistettava jäljelle jääneet feromonit. Käytä tähän valkoviinietikkaliuosta (yksi osa etikkaa ja kolme osaa vettä) ja pyyhi kostealla liinalla. Tämä tuhoaa feromonijäljet ja pysäyttää muurahaiset.

3. Karkoita muurahaiset tuoksuvilla öljyillä

Karkoita muurahaiset kotoasi sekoittamalla voimakkaasti tuoksuvaa piparminttu- tai laventeliöljyä veteen ja suihkuttamalla seosta sisääntulokohtiin, kuten ikkunalaudoille tai ovenkarmeihin.

Näillä nikseillä muurahaisten tulisi pysyä loitolla – samalla et vahingoita luontokappaleita kemikaaleilla.

Jaa vinkit ystävillesi!