Pihlajanmarjojen maku on melko hapan ja kirpeä, jonka vuoksi niiden käyttö ei ole kovin runsasta verrattuna vaikkapa mustikoihin. Pihlajat ovat tuttu näky pihoilla, sillä niiden valkoiset kukat ja kirkkaan punaisiksi kypsyvät marjat ovat kauniita.

Pihlajanmarjat sisältävät kuitenkin kauniin ulkonäkönsä lisäksi myös runsaasti ravinteita ja niiden niiden syömisestä voi olla useita terveyshyötyjä.

Tiesitkö, että pihlajanmarjassa on yhtä paljon C-vitamiinia kuin lakassa?

Kuva: pxhere.com

Tässä muutamia syitä, miksi sinun kannattaa harkita muutaman pihlajanmarjan syömistä päivittäin:

  1. Runsaasti vitamiineja: Pihlajanmarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle, ihon terveydelle ja yleiselle hyvinvoinnille. Lisäksi ne sisältävät A-vitamiinia, joka tukee näkökykyä ja ihon terveyttä.
  2. Antioksidanttien lähde: Pihlajanmarjoissa on runsaasti antioksidantteja, kuten flavonoideja, jotka suojaavat kehoa soluvaurioilta ja vähentävät tulehdusta.
  3. Edistää ruoansulatusta: Pihlajanmarjojen korkea kuitupitoisuus voi auttaa parantamaan ruoansulatusta ja tukemaan suoliston terveyttä.
  4. Tukee sydänterveyttä: Pihlajanmarjat voivat auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesterolitasoja, mikä tukee sydän- ja verisuoniterveyttä.
  5. Verensokerin hallinta: Pihlajanmarjat voivat auttaa tasapainottamaan verensokeritasoja, mikä voi olla hyödyllistä erityisesti diabeetikoille tai niille, jotka haluavat pitää verensokerinsa tasaisena.
  6. Luonnonmukainen vaihtoehto: Pihlajanmarjat ovat helposti saatavilla luonnossa, ja ne tarjoavat ympäristöystävällisen ja kestävän tavan lisätä ravinteita ruokavalioon.
Kuva: Wikipedia commons

Huomioithan kuitenkin, että pihlajanmarjat ovat hyvin happamia ja niitä tulisi syödä vain pieniä määriä raakana.

Listasimme alapuolelle myös 5 pihlajanmarjojen käyttötapaa:

  1. Hillo ja marmeladi: Pihlajanmarjoista voi tehdä herkullista hilloa tai marmeladia, joko sellaisenaan tai yhdistettynä muihin marjoihin tai hedelmiin, kuten omenoihin tai puolukoihin. Happamuutensa ansiosta pihlajanmarjat antavat hilloille ja marmeladeille mukavan pirteän maun.
  2. Mehu: Pihlajanmarjoista voi valmistaa vitamiinipitoista mehua. Mehun voi tehdä keittämällä marjoja ja makeuttamalla juomaa hunajalla tai sokerilla. Mehu toimii myös hyvänä pohjana erilaisille juomasekoituksille.
  3. Hyytelö: Pihlajanmarjahyytelö on klassinen lisuke erityisesti riistaruokien kanssa. Hyytelöä voi valmistaa keittämällä marjoja sokerin ja veden kanssa ja siivilöimällä massasta kirkkaan mehun, joka hyytelöityy jäähtyessään.
  4. Marjajauhe: Kuivatut pihlajanmarjat voi jauhaa hienoksi jauheeksi, jota voi käyttää esimerkiksi smoothien, jogurtin tai puuron seassa antamaan makua ja ravinteita.
  5. Koristeet: Pihlajanmarjat voi myös kuivata ja käyttää koristeina esimerkiksi syksyn juhlapöydässä tai kransseissa.

Kokeile oheisia vinkkejä ja saat pihlajanmarjat osaksi arkipäivää ja hyödynnät niiden sisältämät ravinteen kaiken kukkuraksi ilmaiseksi!