Kypsennettyjen tomaattien terveysvaikutukset ovat moninaisia ja voivat olla jopa hyödyllisempiä kuin raakojen tomaattien. Lisäksi esimerkiksi grillatut tomaatit ovat ihanan makeita ja herkullisia.

Suosittelemme, että valitset grilliin luumu- tai kirsikkatomaatteja, sillä ne säilyvät mehukkaina ja niiden grillaaminen on helpompaa.

Kuva: Flickr.com

Tässä muutamia keskeisiä terveysvaikutuksia, joita saat nauttiessasi grillitomaatteja:

  1. Parempi lykopeenin saatavuus: Lykopeeni on tomaatin sisältämä antioksidantti, joka on yhteydessä moniin terveyshyötyihin, kuten sydän- ja verisuonitautien riskin pienentämiseen sekä joidenkin syöpien, erityisesti eturauhassyövän ehkäisyyn. Tomaatin kypsennys parantaa lykopeenin imeytymistä elimistöön.
  2. Antioksidanttien tehostuminen: Kypsentäminen voi lisätä myös muiden antioksidanttien, kuten beetakaroteenin, saatavuutta. Antioksidantit auttavat suojaamaan kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta soluvaurioilta.
  3. Parempi ruoansulatus: Kypsennetyt tomaatit voivat olla helpompia sulattaa. Joillakin ihmisillä raakojen tomaattien syöminen saattaa aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta tai vatsavaivoja.
  4. Rikkaampi maku ja monipuolisuus: Kypsennys voi parantaa tomaattien makua, jolloin ne voivat olla houkuttelevampi lisä eri aterioihin. Monipuolinen ja värikäs ruokavalio on tärkeää yleisen terveyden kannalta.
  5. Ravintoaineiden säilyminen: Vaikka kypsentäminen voi vähentää joidenkin vitamiinien, kuten C-vitamiinin määrää, niin tomaattien muut terveyshyödyt kompensoivat yleensä tämän menetyksen.

On hyvä huomioida, että sekä raakojen että kypsennettyjen tomaattien sisällyttäminen ruokavalioon voi tarjota erilaisia terveyshyötyjä.

Molemmilla on paikkansa monipuolisessa ja tasapainoisessa ruokavaliossa.

Jaa juttu ystävillesi!