
Jäätelösandwich eli keksivoileipä jäätelötäytteellä on monelle tuttu tuote kaupan pakastealtaasta, mutta niiden valmistaminen itse on yllättävän helppoa ja hauskaa. Kotitekoiset keksijäätelöt vievät tavallisen herkkutuokion uudelle tasolle.
Keittiömestari Risto Mikkola rohkaisee kokeilemaan tätä reseptiä kotona. Hänen mukaansa keksivoileivät syntyvät vaivattomasti ja keksitaikina on yksinkertainen valmistaa. Jäätelön suhteen voi puolestaan hieman oikaista.
– Leipominen on kivaa tekemistä perheen nuorisolle. Ja jos lapset eivät osaa leipoa yksin, on tämä hyvä perheen yhteinen puuha, Mikkola kannustaa.
Valmistelu helpottaa prosessia: taikinan voi tehdä jo edellisenä päivänä ja muotoilla rullaksi. Siitä on helppo leikata sopivan kokoisia viipaleita seuraavana päivänä. Myös jäätelön voi maustaa ja pakastaa valmiiksi.
Paistaessa on syytä olla tarkkana, jotta keksit jäävät keskeltä meheväksi. Liian pitkä paistoaika kuivattaa ne. Keksit voi valmistaa etukäteen, sillä ne säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Ainoa riski on, että ne saattavat hävitä parempiin suihin ennen jäätelön lisäystä. Halutessasi voit myös pakastaa taikinan ja paistaa keksit vasta tarpeen tullen.
Vinkki aikuisille: Jos haluat, että jäätelö säilyy pehmeänä pakastimessa, lisää sekaan loraus alkoholia. Esimerkiksi rommi, likööri tai konjakki antaa hienon maun ja estää jäätelöä kovettumasta liikaa.
Suklaahippukeksit
- 100 g sokeria
- 160 g ruokosokeria
- 1 tl suolaa
- 120 g huoneenlämpöistä voita
- 1 kananmuna
- 160 g jauhoja
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 100 g suklaahippuja
Valmistus
- Yhdistä sekoituskulhossa sokeri, ruokosokeri, suola ja voi.
- Sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneessa noin 2 minuuttia. Lisää kananmuna ja jatka vatkaamista, kunnes seos vaahtoaa ja väri muuttuu vaaleammaksi. Lisää joukkoon loput raaka-aineet ja sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
- Kääri taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 1 h. Pyörittele taikinasta 12–15 palloa. Nosta pallot leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja litistä niitä hieman. Paista 180-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
Jäätelötäyte
- 1 l vaniljajäätelöä
- maustamiseen esim: suklaahippuja, tuoreita mansikoita paloina, tuoreita mustikoita, pieniä vaahtokarkkeja
Valmistus
- Anna jäätelön sulaa huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.
- Sekoita jäätelön joukkoon esim. suklaahippuja, tuoreita marjoja tai vaahtokarkkeja.
- Laita jäätelö pakastuksen kestävään astiaan. Tee kahta erimakuista jäätelöpalloa kumpaakin kuusi kappaletta. Paina jäätelöpallot varovasti hieman litteiksi, jotta ne sopivat kooltaan cookie-keksien väliin. Lisää keksiin 1 jäätelöpallo ja paina toinen keksipohja päälle. Yhdistäminen kannattaa tehdä nopeasti, jotta jäätelö ei sula. Pakasta jäätelökeksit.
Lähde: Iltalehti