
Lämpimät, kotona leivotut munkit hurmaavat taakuulla.
Munkit kuuluvat vappuun kuin ilmapallot ja serpentiinit, ja uunituoreina ne maistuvat erityisen hyvältä.
Moni kuitenkin jättää munkkien tekemisen väliin, koska uppopaistaminen tuntuu työläältä, haisee voimakkaasti tai jopa arveluttaa turvallisuuden vuoksi.
Hyvä uutinen on, että munkit voi valmistaa myös helposti ja siististi uunissa! Näin vältät käryn ja saat herkulliset, pehmeät munkit ilman öljyn kuumentamista. Uunissa paistaminen on lisäksi nopeampaa – kaikki munkit kypsyvät kerralla. Muun muassa Outi Mehto valmistaa vappumunkit uunissa – Ilta-Sanomat jakoi hänen herkullisen reseptinsä.
Tämän ohjeen salaisuus on ilmava, mehukas taikina sekä kaksivaiheinen voitelu voisulalla. Voit muotoilla taikinasta perinteisiä rinkilöitä tai kokeilla sitruunalla maustettuja rahkamunkkeja, jotka sulavat suussa.
Uunimunkit
14–16 kpl
Hinta per kpl: noin 0,18 e
Valmistusaika: 2 h 20 min, aktiivista noin 40 min
- 2 ½ dl kevytmaitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 1 kananmuna
- noin 7 dl vehnäjauhoja
- 50 g pehmeää voita
- noin 100 g voita voiteluun
- noin 2 dl hienoa sokeria
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja noin 2/3 osaa jauhoista.
- Lisää pehmeä voi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan ja vaivaa kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa hiukan lisää jauhoja. Taikinan tulee olla pehmeää, jopa hieman tahmeaa, mutta irrota kuitenkin juuri ja juuri kulhon reunoista.
- Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Painele ilmat pois ja kääntele taikinaa muutaman kerran kaksin kerroin. Pyörittele taikinasta 14–16 pikkupullaa. Jos teet munkkirinkilöitä, tee kuhunkin pullaan reikä keskelle ja kasvata sitä sormilla pyörittäen niin, että munkkitaikinasta muotoutuu rinkilä.
- Kohota munkkeja uunipellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen, kiertoilmalla noin 190 asteeseen. Sulata voi.
- Voitele munkit kauttaaltaan voisulalla. Paista uunin keskitasolla noin 7 minuuttia, kunnes munkit ovat saaneet kauniin vaalean ruskean pinnan. Tarkkaile paistumista, sillä uuneissa on eroja.
- Laita laakeaan astiaan sokeria. Käytä mielellään erikoishienoa sokeria, sillä se tarttuu paremmin munkin pintaan – tavallinenkin käy. Voitele kuumien munkkien pinta uudestaan voilla ja kääntele munkit sokerissa. Tarjoile ja nauti!
Lähde: IS / Outi Mehto