Perinteinen jauhelihakeitto on syksyn ja talven herkku, sillä se maistuu erityisen hyvältä kolealla säällä.

Tässä reseptissä tavallinen jauheliha korvataan karitsan tai lampaan jauhelihalla – siksi nimesimme herkun kreikkalaiseksi jauhelihakeitoksi.

Tämä täyteläinen ja mausteinen keitto tuo esiin lampaan hienovaraisen maun.

736 luomu jauheliha 300g karitsa flowpack 800x800 1
Kuva: Tamminen

Ainesosat

  • 400 g karitsan tai lampaan jauhelihaa
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1 porkkana, kuorittuna ja viipaloituna
  • 1 sellerinvarsi, hienonnettuna
  • 1 peruna, kuutioituna
  • 1,5 l vettä tai lihalientä (kuten kanaliemi tai kasvisliemi)
  • 200 g tomaattimurskaa
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Tuoretta persiljaa tai tilliä, hienonnettuna

Valmistusohjeet

  1. Paista jauheliha: Kuumenna oliiviöljy suuressa kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauheliha ja ruskista, kunnes se on kypsää. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja paista, kunnes ne pehmenevät ja sipuli muuttuu läpikuultavaksi.
  2. Lisää vihannekset: Sekoita joukkoon porkkana, selleri ja perunakuutiot. Paista pari minuuttia, jotta kasvikset saavat hieman väriä.
  3. Mausta ja keitä: Kaada kattilaan vesi tai lihaliemi ja tomaattimurska. Lisää laakerinlehti, oregano ja timjami. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  4. Hauduta: Kuumenna keitto kiehuvaksi, vähennä sitten lämpöä ja anna hautua kannen alla noin 30–40 minuuttia, kunnes vihannekset ovat pehmeitä ja maut ovat syventyneet.
  5. Viimeistely: Poista laakerinlehti ja tarkista maku. Tarvittaessa lisää suolaa tai pippuria. Ripottele päälle hienonnettua persiljaa tai tilliä ennen tarjoilua.

Tarjoilu

Tarjoile keitto lämpimänä, esimerkiksi vaalean leivän kanssa. Ripottele Feta-juustoa keiton päälle tuo annokseen lisää autenttisuutta ja raikkautta.

Hyvää ruokahalua!