Ampiaisen pisto voi olla kivulias ja aiheuttaa turvotusta, kutinaa ja punoitusta.

Moni joutuu kesän aikana ikävään tilanteeseen, kun ampiainen yllättää ja pistää jättäen jälkeensä kivuliaan pistoksen.

Ampiaisen pisto voi olla jopa hengenvaarallinen mikäli se aiheuttaa allergisen reaktion. Erityisesti kasvojen ja kaulan alueelle osuneita pistoja tulisi tarkkailla, sillä ne voivat turvota vaikeuttaen hengittämistä.

Kuvassa ihmisen käteen jäänyt pistin, joka kannattaa poistaa. Pistin voi aiheuttaa infektion ja lisätä ihon sisään erittyvän myrkyn määrää.

Onneksi on olemassa useita kotihoitokeinoja ja niksejä, jotka voivat auttaa lievittämään ampiaisen pistoa:

  1. Poista pistin: Jos pistin on jäänyt ihoon (vaikka ampiaiset yleensä eivät jätä pistintä kuten mehiläiset), poista se varovasti esimerkiksi pinseteillä. Vältä puristamasta myrkkyrauhasta, jottei myrkkyä pääse enemmän iholle.
  2. Pese alue: Pese pistokohta saippualla ja vedellä infektion estämiseksi.
  3. Kylmäpakkaus: Laita kylmäpakkaus tai jääpala pyyhkeeseen käärittynä pistokohtaan. Tämä vähentää turvotusta ja lievittää kipua.
  4. Antihistamiini: Ota suun kautta antihistamiinia vähentääksesi allergista reaktiota ja kutinaa.
  5. Kortisonivoide: Levitä pistokohtaan kortisonivoidetta tai hydrokortisonivoidetta vähentämään turvotusta ja kutinaa.
  6. Särkylääkkeet: Ota tarvittaessa särkylääkettä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia, lievittämään kipua ja tulehdusta.
  7. Etikka tai sitruunamehu: Levitä varovasti pistokohtaan etikkaa tai sitruunamehua. Tämä voi auttaa neutraloimaan myrkkyä ja lievittämään kipua.
  8. Ruokasooda: Sekoita ruokasoodaa ja vettä tahnaksi ja levitä pistokohtaan. Anna tahnan vaikuttaa noin 15-20 minuuttia ennen huuhtelua. Tämä voi auttaa vähentämään kutinaa ja turvotusta.
  9. Aloe vera: Levitä pistokohtaan aloe vera -geeliä. Se rauhoittaa ihoa ja vähentää tulehdusta.
  10. Hunaja: Levitä pieni määrä hunajaa pistokohtaan. Hunajalla on luonnollisia antiseptisiä ominaisuuksia ja se voi lievittää kutinaa ja kipua.

On tärkeää seurata pistokohtaa ja omaa oloaan. Jos pistokohta alkaa turvota voimakkaasti, hengitys vaikeutuu tai ilmenee muita vakavia allergiaoireita (kuten nokkosihottuma, voimakas kutina tai huimaus), on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin, sillä kyseessä voi olla vakava allerginen reaktio eli anafylaksia.

Jaa vinkit ystävillesi!