Astetta herkullisempi riisipuuro syntyy muutamilla muutoksilla.

Toimittaja ja yrittäjä Anna Perhon laatimassa reseptissä riisipuuro keitetään omena- ja päärynäliemeen ja punaiseen maitoon – ja siihen lorautetaan kermaa.

Perinteisen sekahedelmäkeiton sijaan puuron kanssa tarjoillaan karamellisoituja hedelmiä.

Vaniljaisen riisipuuron ohjeen Perho nappasi Hanna Sumarin blogista. Perhe tuunasi reseptistä omanlaisen version.

– En kehitä ruokia itse, vaikka rakastankin ruoanlaittoa ja ruokaa. Joku ammattilainen on jo miettinyt reseptit valmiiksi. Minä voin vain vähän soveltaa niitä, Perho kertoi aiemmin Iltalehdelle.

Vaniljainen riisipuuro ja karamellisoidut hedelmät

Haudutetut hedelmät:

  • 2 kuorittua päärynää
  • 2 kuorittua omenaa
  • 1 litra vettä
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 dl (60 g) karkeasti hienonnettua tuoretta inkivääriä
  • 2 vaniljatankoa halkaistuina ja siemenet irrotettuina

1. Hauduta kuoritut hedelmät pehmeiksi. Aloita liemestä.

2. Kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja lisää sitten joukkoon sokeri, inkivääri ja vaniljatangot sekä -siemenet. Keitä seosta pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia.

3. Lisää kattilaan kuoritut kokonaiset päärynät ja omenat ja anna niiden hautua liemessä pienellä lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Koita kypsyyttä ohuella, terävällä veitsellä, sen pitäisi mennä hedelmien läpi helposti, mutta ne eivät saa hajota. Keittoaikaa on mahdotonta määrittää, koska se riippuu hedelmien kypsyydestä ja koosta.

4. Kun hedelmät ovat valmiita, ota kattila pois liedeltä ja anna niiden jäähtyä liemessä sen aikaa, kun teet puuron.

Riisipuuro:

  • 5 dl täysmaitoa
  • 2 dl päärynöiden ja omenoiden keitinlientä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko halkaistuna ja siemenet irrotettuina
  • 1,5 dl kermaa

1. Sekoita kaksi desilitraa päärynöiden keitinlientä ja viisi desilitraa punaista täysmaitoa puurokattilassa ja lisää sekaan sokeri, vaniljatanko ja -siemenet sekä riisi.

2. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia vähän väliä sekoittaen. Puuro palaa helposti pohjaan, joten kattilan ääreltä ei juuri kannata poistua.

3. Kun puuro alkaa paksuuntua, lisää joukkoon kerma. Anna puuron hautua hiljalleen, kunnes riisi on pehmeää. Pidä puuro lämpimänä sillä aikaa, kun karamellisoit hedelmät.

Päärynöiden ja omenoiden karamellisointi:

  • 25 g voita
  • 1 dl saksanpähkinöitä

1. Ota hedelmät liemestä ja valuta ne hyvin. Halkaise hedelmät pitkittäin ja poista siemenkodat pienellä lusikalla tai terävällä veitsellä kaivertaen.

2. Laita voi paistipannuun ja kuumenna se kuplivaksi. Laita hedelmät leikkauspinta alaspäin pannulle paistumaan. Anna hedelmien paistua, kunnes niiden pinta ja reunat karamellisoituvat ja muuttuvat kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle lopuksi vielä saksanpähkinät ja muutama ruokalusikallinen hedelmien keitinlientä.

Resepti: Hanna Sumari / Anna Perho / IL