Suodatinpusseja löytyy sadoista tuhansista kotitalouksista, mutta osa niissä olevista merkinnöistä voi silti olla ihmisille tuntemattomia.

MTV:n Makuja mukaan suomalaiset juovat yli 9 kiloa kahvia vuodessa henkilö kohden. Suosituinta kahvia on perinteinen suodantinkahvi, jota nautitaan niin kotona, työpaikalla, kahvilassa tai ravintolassa. Suomalaiset suosivat eniten vaaleapaahtoisia kahveja.

Valtava määrä suodatinpusseja

– Suomessa käytetään vuosittain arviolta yli kaksi miljardia suodatinpussia. Keskimääräinen suomalainen kuluttaa yhden suodatinpussin joka päivä. 5,6-miljoonaisella kansalla niitä menee vuodessa reilut kaksi miljardia, suodatinpusseja valmistavan Fredmanin tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo kertoo tiedotteessa. 

Kuva: wikipedia commons

Mitä tarkoittavat suodatinpussipaketeissa olevat merkinnät 1×4 ja 102? 

Suodatinpusseja ostaessa olet saattanut pohtia mitä niissä olevat merkinnät oikein tarkoittavat.

– Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, mitä ne oikeasti tarkoittavat, Fredmanilta kerrotaan. 

– Suodatinpapereissa on kaksi yleistä tyyppinumeroa. 1×4 tarkoittaa, että vedellä täytetystä suodattimesta saa neljä kuppia kahvia. 102 on tarkoitettu pienemmälle, kahden kupin vetoiselle suodattimelle. Numerointijärjestelmät ovat jääneet elämään rinnakkaisina. Mitä isompi jälkimmäinen numero, sitä suurempi pussin tilavuus, tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo kertoo.

Pussin tulisi istua hyvin suodattimeen, jotta kahvissa olevat aromit liukenevat mahdollisimman tasaisesti. Suodatinpusseissa olevat saumat tulisi myös aina taitella.

Ruskea vai valkoinen suodatinpussi, kumpi on parempi?

Kaupoissa myydään niin valkoisia kuin ruskeitakin suodatinpusseja – mitä eroa niillä on?

Ruskea suodatinpussi on valmistettu valkaisemattomasta selluloosasta. Tarkimpien kahviharrastajien mielestä valkoinen paperi ei tuoksu yhtä vahvasti kuin valkaisematon paperi. Paperin valkaisu neutralisoi suodatinpussin maut ja hajut. Suodatinpussit valkaistaan happivalkaisulla.

Muistathan, että suodatinpussit poroineen kierrätetään biojätteeseen.

Suodatinpussien kokomerkinnät:

Kahvinsuodattimmet 1×2, 1×4 ja 1×6 ovat kaikki saman muotoisia. Ainoa ero on suodattimien korkeus:

  • 1×2 = 100 mm korkea
  • 1×4 = 125 mm korkea
  • 1×6 = 150 mm korkea

Suodatinpussit, jotka ovat koossa 101 ja 102 eivät ole yhtä korkeita, ja niiden kulmaleveys ei ole yhtä suuri.

  • 101 on 95 mm korkea
  • 102 on 115 mm korkea