Yrttiöljy on hyvä lisä monipuolisen ruokavalion ja terveyden tueksi.

Yrttiöljyillä, kuten esimerkiksi oliiviöljyllä, johon on uutettu yrttejä (esim. rosmariini, basilika, valkosipuli), voi olla useita terveyshyötyjä, kun niitä nautitaan päivittäin kohtuullisesti, esimerkiksi ruokalusikallinen päivässä.

Yrttiöljyä voi ja kannattaa hyödyntää myös ruoanlaitossa, sillä yrttien käyttö auttaa vähentämään suolan tarvetta ruokaa valmistettaessa.

Kuva: wikipedia commons

Tässä on joitakin mahdollisia terveyshyötyjä, joita saat nauttimalla ruokalusikallisen yrttiöljyä päivittäin.

Sydänterveys

  • Korkea tyydyttymättömät rasvahapot: oliiviöljy voi auttaa alentamaan huonon LDL-kolesterolin tasoja ja parantamaan hyvän HDL-kolesterolin tasoja.
  • Antioksidantit: Yrtit, kuten rosmariini ja basilika, sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka voivat suojata sydän- ja verisuonijärjestelmää oksidatiiviselta stressiltä ja tulehduksilta.

Tulehdusten vähentäminen

  • Tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet: Sekä oliiviöljyllä että monilla yrteillä, kuten rosmariinilla ja timjamilla, on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Tämä voi auttaa vähentämään kroonisia tulehduksia, jotka liittyvät moniin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin ja nivelrikkoon.

Ruoansulatus

  • Parantunut ruoansulatus: Oliiviöljy ja tietyt yrtit, kuten piparminttu ja inkivääri, voivat auttaa ruoansulatuskanavan toiminnassa, lievittää vatsavaivoja ja edistää terveellistä ruoansulatusta.

Immuunijärjestelmä

  • Vahvempi immuunijärjestelmä: Monet yrtit, kuten oregano ja valkosipuli, tunnetaan niiden antimikrobisista ja antiviraalisista ominaisuuksista. Yhdistettynä oliiviöljyn antioksidanttisiin vaikutuksiin, päivittäinen yrttiöljyn käyttö voi tukea immuunijärjestelmää.

Aivojen terveys

  • Kognitiiviset hyödyt: Oliiviöljyssä olevat tyydyttymättömät rasvat ja yrttien antioksidantit voivat edistää aivojen terveyttä ja suojata neurodegeneratiivisilta sairauksilta, kuten Alzheimerin taudilta.

Ihon terveys

  • Parantunut ihon kunto: Oliiviöljyn ja yrttien antioksidanttiset ja tulehdusta vähentävät ominaisuudet voivat parantaa ihon terveyttä ja vähentää ikääntymisen merkkejä.

Painonhallinta

  • Kylläisyyden tunne: Korkea rasvapitoisuus voi auttaa lisäämään kylläisyyden tunnetta, mikä voi auttaa painonhallinnassa, kun sitä käytetään osana tasapainoista ruokavaliota.
Kuva: rawpixel.com

Muista kohtuus ja älä korvaa lääkinnällisiä hoitoja

On tärkeä kuitenkin muistaa, että vaikka yrttiöljyt voivat tarjota monia terveyshyötyjä, niitä tulisi käyttää kohtuudella. Lisäksi emme suosittele yrttiöljyn käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin ilman lääkärin konsultointia.

Lisäksi on hyvä valita korkealaatuisia öljyjä (esim. ekstraneitsytoliiviöljy) ja tuoreita yrttejä parhaan hyödyn saamiseksi.