
Jääkaappi tulisi puhdistaa kunnolla noin 3–4 kertaa vuodessa eli noin kolmen kuukauden välein.
Lisäksi hyllyt ja laatikot kannattaa pyyhkiä heti, jos niihin roiskuu esimerkiksi nesteitä tai ruokajäämiä, jotta bakteerit eivät pääse lisääntymään.
Jääkaapin ovenkahvat ja tiivisteet olisi hyvä puhdistaa vielä useammin, esimerkiksi kuukausittain, koska niihin kertyy helposti likaa ja bakteereja.
Tärkeimmät syyt säännölliselle puhdistamiselle ovat:
- Bakteerien ja homeen kasvun estäminen.
- Hajujen ehkäiseminen.
- Jääkaapin energiatehokkuuden ylläpito.
- Elintarvikkeiden säilyvyyden ja turvallisuuden varmistaminen.
Katso alta Marttojen ohjeet jääkaapin siivoamiseen:
- Käännä lämpötilansäädin sulatusasentoon tai sammuta virta. Tyhjennä jääkaappi.
- Jos laitteeseen on kertynyt jäätä, kuumavesiastiat nopeuttavat sulamista. Älä irrota huurretta veitsellä, ettet riko jäähdytysjärjestelmää.
- Irrota hyllyt ja pese ne. Pyyhi tyhjä jääkaappi astianpesuainevedessä kastetulla puhtaalla liinalla. Pyyhi myös ulkopuoli.
- Pyyhi tiivisteet veteen kostutetulla mikrokuituliinalla.
- Tarkista, ettei poistovesiaukko ole tukkeutunut. Pyöräytä suuaukkoa liinalla tai avaa mahdollinen tukos varovasti vanupuikolla.
- Anna jääkaapin pintojen kuivua hetki ennen uudelleen täyttämistä. Jos jääkaappi haisee ummehtuneelta kannattaa ovea pitää auki pidempään. Huolehdi, etteivät elintarvikkeet pilaannu tällä välin.
- Kytke virta ja järjestä tavarat jääkaappiin.
- Imuroi myös kaapin koneisto laitteen takaa kerran vuodessa. Irrota pistotulppa imuroinnin ajaksi. Integroitua jääkaappia ei voi siirtää, mutta jääkaapin alaosassa on irrotettava ritilä, jonka avaamalla pääset imuroimaan jääkaapin alle kertyneen pölyn.
Lähde: Martat.fi, cleanercleaner.co.uk