Särki ei tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan hyvistä ruokakaloista.

Särkiä saa sivusaaliina muun muassa katiskalla, mato-ongella ja pienisilmäisellä muikkuverkolla. Särjellä on valkoinen liha ja melko mieto, hieman siikaa muistuttava maku. Särkeä voi graavata, paistaa korppujauhoihin leivitettynä.

Ensi kerralla, kun saat reilun määrän särkiä niin kokeile valmistaa niistä ateria. Suurimmalla osalla ihmisistä on särkeä kohtaan ennakkoluuloja, jotka murtuvat heti ensimmäisen maistokerran jälkeen.

Huom! Särkeä käytettäessä raakana (esim. tartarissa) on tärkeää muistaa pakastaa se! Moni lisää pakastuksen yhteydessä mukaan myös hieman suolaa.

SONY DSC

Syö särkeä, se kasvattaa järkeä – listasimme alle muutamia terveysvaikutuksia, joita särki tarjoaa.

  1. Proteiinit: Särki on hyvä proteiinin lähde. Proteiinit ovat kehon rakennuspalikoita, ja ne ovat välttämättömiä lihasten, kudosten ja muiden kehon osien rakentamiseen ja ylläpitoon.
  2. Omega-3-rasvahapot: Särki sisältää omega-3-rasvahappoja, erityisesti EPA (eikosapentaeenihappo) ja DHA (dokosaheksaeenihappo). Nämä rasvahapot ovat tärkeitä aivojen terveydelle, sydämen terveydelle ja tulehdusten vähentämiselle.
  3. Vitamiinit: Särki sisältää erilaisia vitamiineja, kuten B-vitamiineja (B12, B6, niasiini), jotka ovat tärkeitä energian aineenvaihdunnassa ja hermoston toiminnassa. Lisäksi särki voi sisältää vitamiineja A ja D.
  4. Kivennäisaineet: Särki tarjoaa myös kivennäisaineita, kuten seleeniä, jodiinia ja fosforia, jotka ovat tärkeitä luuston terveydelle, aineenvaihdunnalle ja solujen toiminnalle.

Tiesitkö, että särjestä saa ruodottaman fileen? Katso oheiselta videolta, kuinka kala fileoidaan.

Jaa juttu Facebookissa, jotta ihmiset oppivat arvostamaan kotimaisia luonnonvaroja!