Kotimaiset retiisit ovat tällä hetkellä sesongissa ja niitä kannattaa hyödyntää niin salaateissa kuin leivän päälläkin.

Retiisien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen valkoisesta punaiseen tai jopa mustaan. Suomen kaupoissa punaiset retiisit ovat yleisin näky.

Jos ostat naatillisia retiisejä, niin naatit kannattaa poistaa ennen säilyttämistä. Naatteja ei tosin kannata heittää pois, sillä niitä voi käyttää ravinnoksi pinaatin ja nokkosen tavoin.

Älä kuori retiisiä!

Moni ajattelee, että retiisin kuoriminen on hyvä ratkaisu. Tämä on kuitenkin virhe, sillä suurin osa retiisin vitamiineista ja hivenaineista sijaitsee aivan kuoren tuntumassa. Siksi retiisi kannattaakin nauttia kuorineen.

Kuva: pxhere.com

Listasimme alapuolelle syitä miksi sinun kannattaa lisätä retiisi omaan ruokavalioosi.

  1. Runsas ravintosisältö:
    • Retiisi on hyvä C-vitamiinin lähde, mikä tukee immuunijärjestelmää, auttaa kollageenin tuotannossa ja toimii antioksidanttina.
    • Se sisältää myös folaattia, kaliumia, B6-vitamiinia, magnesiumia ja rautaa, jotka ovat tärkeitä kehon eri toimintojen ylläpitämisessä.
  2. Vähäkalorinen:
    • Retiisi on vähäkalorinen, mikä tekee siitä erinomaisen lisän painonhallintaan. Se sisältää vain noin 16 kaloria per 100 grammaa.
  3. Ravintokuitu:
    • Retiisi on hyvä ravintokuidun lähde, mikä edistää suoliston terveyttä, ehkäisee ummetusta ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
  4. Antioksidantit:
    • Retiisissä on useita antioksidantteja, kuten anthosyaaneja, jotka auttavat suojaamaan soluja vapailta radikaaleilta ja vähentämään tulehdusta.
  5. Vedenpitoisuus:
    • Retiisi koostuu suurimmaksi osaksi vedestä, mikä auttaa pitämään kehon nesteytettynä ja edistää ihon terveyttä.
  6. Detoksifikaatio:
    • Retiisi voi auttaa maksan ja munuaisten toimintaa, edistää kehon detoksifikaatioprosesseja ja parantaa virtsan eritystä.
  7. Sydänterveys:
    • Kaliumin ja antioksidanttien ansiosta retiisi voi auttaa säätelemään verenpainetta ja vähentämään sydänsairauksien riskiä.
  8. Antimikrobiset ominaisuudet:
    • Retiisillä on luonnollisia antimikrobisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa taistelemaan infektioita vastaan ja edistämään suun terveyttä.

Näiden hyötyjen ansiosta retiisi on erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon. Se on helppo lisätä salaatteihin, voileipiin tai nautittavaksi sellaisenaan.