Vihtominen / vastominen saunassa on supisuomalainen perinne, jolla on myös monia terveyshyötyjä.

Juhannuksen aikaan moni suomalainen valmistaa itselleen vihdan ja kylpee saunassa sen kanssa. Vastalla / vihdalla kylpeminen tuntuu ihanalta ja samaan aikaan raikas koivun tuoksu täyttää saunan nopeasti.

Mutta tiesitkö, että vihtominen ei ole ainoastaan aistillinen elämys? Se nimittäin tarjoaa monia terveyshyötyjä, joista et välttämättä ollut tietoinen.

Kuva: pxhere.com

Kokosimme alle esimerkkejä vihtomiseen liittyvistä terveysvaikutuksista.

  1. Parantaa verenkiertoa: Vihtominen stimuloi ihon pintaverenkiertoa, mikä auttaa parantamaan verenkiertoa ja tehostaa veren virtausta kudoksiin.
  2. Lihasjännityksen lievitys: Vihtominen auttaa rentouttamaan lihaksia ja lievittämään lihasjännityksiä, mikä voi olla erityisen hyödyllistä urheilusuorituksen tai fyysisen työn jälkeen.
  3. Ihon hyvinvointi: Vihtominen poistaa kuollutta ihosolukkoa, avaa ihohuokosia ja edistää ihon uusiutumista, mikä tekee ihosta pehmeämmän ja terveemmän näköisen.
  4. Stressin lievitys: Saunan rentouttava vaikutus yhdistettynä vihtomiseen voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, mikä parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.
  5. Hengitysteiden avautuminen: Koivunlehdet vapauttavat öljyjä, jotka voivat auttaa avaamaan hengitysteitä ja parantamaan hengityksen laatua.
  6. Immuunijärjestelmän vahvistaminen: Saunominen itsessään on tunnettu immuunijärjestelmän vahvistamisesta, ja vihtominen saattaa lisätä tätä vaikutusta parantamalla verenkiertoa ja stimuloimalla kehon puolustusmekanismeja.
  7. Kivun lievitys: Vihtominen voi auttaa lievittämään erilaisia kipuja, kuten selkäkipuja ja nivelkipuja, sillä se rentouttaa lihaksia ja edistää verenkiertoa.
  8. Psykologinen hyvinvointi: Saunomisen ja vihtomisen yhteisöllinen luonne voi vahvistaa sosiaalisia siteitä ja parantaa mielialaa.

Vihtomisen hyödyt perustuvat sekä saunan lämmön että vihtomisen yhdistelmään. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vihtomisen tulee olla lempeää ja miellyttävää, jotta se ei aiheuta ihon ärsytystä tai muita haittoja.

Jaa uutinen ystävillesi, joiden kanssa aiot saunoa kesän aikana.