Riisi on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista ja peruselintarvikkeista, ja sen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse.

Riisin viljelyn uskotaan alkaneen noin 10 000 vuotta sitten Etelä-Kiinassa. Ensimmäiset arkeologiset todisteet riisinviljelystä ovat peräisin Jangtsejoen alueelta noin 7000 eaa. Myös Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa on löydetty varhaisia todisteita riisinviljelystä.

Riisinviljely levisi Kiinasta muualle Aasiaan, erityisesti Intiaan, Japaniin ja Kaakkois-Aasiaan. Myöhemmin se levisi Lähi-itään, Eurooppaan ja lopulta Amerikkaan. Arabikauppiaat toivat riisin Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan, ja sieltä se levisi Eurooppaan. Espanjalaiset ja portugalilaiset tutkimusmatkailijat veivät riisiä Amerikkaan 1500-luvulla.

Kuva: pxhere.com

Tässä yleisimpiä riisilajeja:

  • Basmati: Aromikas pitkäjyväinen riisi, jota käytetään paljon Intiassa ja Pakistanissa.
  • Jasmiini: Hieman tahmea ja tuoksuva pitkäjyväinen riisi, joka on suosittu Thaimaassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa.
  • Sushi-riisi: Lyhytjyväinen ja tahmea riisi, joka on välttämätön sushin valmistuksessa.
  • Risottoriisi: Pyöreäjyväinen riisi, kuten arborio, jota käytetään risoton valmistuksessa.
Kuva: pxhere.com

Miksi riisi kannattaa aina huuhdella?

Riisin huuhtelu ennen keittämistä on tärkeä askel useista syistä:

  1. Tärkkelyksen poistaminen: Riisin pinnalla on tärkkelystä, joka syntyy riisin käsittelyn aikana. Kun riisiä huuhdellaan, tämä ylimääräinen tärkkelys poistuu. Jos tärkkelys jää riisin pinnalle, se voi tehdä riisistä tahmeaa tai liisterimäistä keitettäessä. Huuhtelu auttaa saavuttamaan irtonaisemman ja ilmavamman koostumuksen, mikä on erityisen tärkeää esimerkiksi basmati- ja jasmiiniriisille.
  2. Puhdistaminen: Riisi voi sisältää pölyä, likaa ja mahdollisesti pieniä epäpuhtauksia, jotka ovat kertyneet sen tuotannon, pakkaamisen ja kuljetuksen aikana. Huuhtelu auttaa poistamaan nämä epäpuhtaudet, mikä parantaa riisin makua ja laatua.
  3. Kemikaalijäämien poistaminen: Joissakin tapauksissa riisin pinnalle voi jäädä pieniä määriä torjunta-aineita tai muita kemikaaleja. Huuhtelu vähentää näiden jäämien määrää.

Näin huuhtelet riisin ennen keittämistä:

  • Mittaa tarvittava määrä riisiä siivilään tai suureen kulhoon.
  • Huuhtele riisiä kylmällä vedellä pyörittäen sitä käsin tai käyttämällä siivilää, kunnes vesi muuttuu kirkkaaksi. Tämä voi vaatia muutaman huuhtelukerran.
  • Valuta riisi hyvin ennen keittämistä.

Huuhtelu on erityisen tärkeää pitkäjyväisten riisien, kuten basmati- ja jasmiiniriisin, kanssa, joissa jyvien erottovuus ovat toivottuja ominaisuuksia.

Kuitenkin on myös riisityyppejä, kuten risottoriisi (esim. arborio), joita ei tarvitse huuhdella, koska niissä tärkkelys auttaa luomaan halutun kermaisen koostumuksen.