Itsenäisyyspäivää voi juhlistaa herkullisella suomalaisella kalalla.

Suomen kokkimaajoukkue osallistuu tänä vuonna juhlavasti tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton tarjoilujen suunnitteluun ja toteutukseen 6. joulukuuta. Kokkimaajoukkue korostaa tapahtumassa kotimaisten raaka-aineiden merkitystä.

– Kokkimaajoukkue käyttää kotimaisia raaka-aineita niin pitkälle kuin mahdollista. Kala on ehdottomasti yksi tärkeimmistä raaka-aineistamme. Kalojen kotimaisuus ja niiden takana olevat tarinat ovat asioita, joita haluamme aina nostaa esiin kansainvälisesti, kertoo kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Jenni Bergström Pro Kala ry:n tiedotteessa.

Tyrnigraavattu siika juhlapöytään

Bergström suosittelee myös kotikeittiöihin itsenäisyyspäivän juhlapöytään kotimaista kalaa. Hänen suosituksensa on tyrnigraavattu siika, joka sopii juhlavan illallisen pääruoaksi.

– Lopputulos on näyttävä, mutta resepti on niin helppo, että se onnistuu jokaiselta kokilta, hän vinkkaa.

Tyrnigraavattu siika

500 g siikafilettä
n. 1 dl tyrnimehua
1 rkl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
(mustapippuria myllystä maun mukaan)

Puhdista siikafileet, poista ruodot tarvittaessa.

Valmista graavausliemi: Mittaa ainekset kulhoon. Sekoita ja anna sokerin sulaa liemeen.

Laita fileet kannelliseen laakeaan astiaan ja kaada liemi kalojen päälle ja sulje kansi huolella. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään yön yli, enintään vuorokauden verran.

Nosta fileet leikkuulaudalle, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja laita tarjolle.

Tarjoile esimerkiksi saaristolaisleivän, pienten perunalettujen tai tartalettien kanssa smetanan kera.

Jaa resepti ja kokeile sitä itse!