Hauki on aliarvostettu ruokakala – sen vaalea liha on maukasta ja oikealla käsittelyllä ikävä “hauen maku” jää pois.
Haukea peratessa on tärkeää ettei nahan limapinta pääse kosketuksiin lihan kanssa – voimakas hauen maku tuleekin usein perkauksen aikana tehdyistä virheistä.
Lisäksi hauki kannattaa pyydystyksen jälkeen tainnuttaai ja verestää heti. Verestäminen pitää lihan kauniin vaaleana ja maun hienostuneempana.
Savuhaukitahna
”Tämä savuhaukitahna on uskomattoman hyvää, puhtaan makuista, ja sen ulkonäkökin on nätti. Tämä ruoka sopii vaikka pitopöydän keskipisteeksi”, Heli Aalto hehkuttaa prokala.fi -sivustolla.
- 450 g savustettua haukifileetä
- 150 g maustamatonta tuorejuustoa
- 200 g voita
- 3 kpl kovaksikeitettyjä kananmunia
- 1 dl kermaa
- n. 2 rkl sitruunanmehua
- ripaus valkopippuria
- suolaa maun mukaan
Savuhaukitahna valmistusohjeet
Ruodi savustetut haukifileet, poista mahdollinen nahka. Laita ainekset monitoimikoneeseen ja jauha karkeahkoksi tahnaksi. Tarkista maku.
Huuhtele silikonivuoka kylmällä vedellä ja pakkaa haukitahna muottiin. Peittele astia tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä noin tunnin ajan.
Kumoa haukitahna tarjoiluastiaan ja viimeistele kasviksilla. Tarjoa paahdetun hapanleivän ja kylmän oluen kera.
Savustettu haukifilee
- noin 1 kg haukifileetä
- noin 3 rkl merisuolaa
Hauen savustusohje
Haukea ei tarvitse suomustaa eikä poistaa siitä nahkaa. Huuhtele ja kuivaa fileet. Kuumenna savustin ja nosta fileet ritilälle. Savusta pulleita haukifileitä parikymmentä minuuttia tai kunnes ne ovat kypsät. Ripota kalafileille merisuolaa ja anna niiden jäähtyä ja vetäytyä viileässä kunnolla, vaikkapa seuraavaan päivään.
Lähde: Heli Aalto / prokala.fi