Pekaanipähkinöistä ja kurpitsasoseesta valmistuva murupaistos on syksyn paras jälkiruoka.

The Kitchn sivuston toimittajan mukaan voit hyödyntää säilöttyä kurpitsaa murupaistoksen muodossa. Tämä kurpitsa-pekaanikakku sisältää kaikki lämpimät mausteet, joita odotat juhlajälkiruoassa, ripauksen rapeita pekaanipähkinöitä ja runsaasti fariinisokeria.

Tämä resepti ei muistuta hedelmäistä murupaistosta, vaan on lähempänä suklaamurupaistosta. Siinä kuohkea kakku paistuu makean kastikkeen päällä.

Älä kuitenkaan erehdy luulemaan tämän murupaistoksen kastiketta siirappimaiseksi tai liian makeaksi toffeeksi, vaikka se näyttää samalta. Tumman fariinisokerin maku tuo esiin syvän melassiaromin ilman, että siitä tulee imelä. Sokeria on juuri sopivasti, jotta jokaisessa suupalassa on täydellinen suhde kakkua ja kastiketta. Nauti lämpimänä sellaisenaan, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

f9df9001 b448 4df6 ab1d b4b3e974be3f
Kuva: Herkuttelija.fi

Miksi rakastat tätä reseptiä?

  • Kaksi jälkiruokaa yhdessä. Kuohkea kakku kohoaa, ja kevyesti maustettu kastike kuplii sen alla, joten sinun ei tarvitse valmistaa muuta.
  • Se ei ole kuin kurpitsapiirakka. Kurpitsapiirakka ei ole kaikkien suosikki, eikä sen tarvitsekaan olla! Voit silti nauttia kurpitsamausteiden ja fariinisokerin rikkaista mauista muilla tavoilla. Tämä kakku on pehmeä, mutta ei lainkaan piirakkamainen.

Ainesosat

  • 5 rkl (ruokalusikallista) suolatonta voita, jaettuna
  • 4,5 dl vettä
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 rkl + 1/4 tl kurpitsamaustetta, jaettuna
  • 2,4 dl kurpitsasosetta (ei kurpitsapiirakkatäytettä)
  • 4 dl tiiviisti pakattua tummaa fariinisokeria, jaettuna
  • 1,2 dl täysmaitoa
  • 1 tl + 1 hyppysellinen karkeaa suolaa, jaettuna
  • 1,2 dl pekaanipähkinöitä, murskattuina tai karkeasti pilkottuina
  • 2 rkl hienosokeria
  • Kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä tarjoiluun

Ohjeet

  1. Esilämmitä uuni. Kuumenna uuni 175 °C. Voitele noin 23 x 33 cm vuoan pohja ja reunat runsaasti yhdellä ruokalusikallisella voita. Laita vesi lämpenemään ja aloita taikinan valmistus.
  2. Kuumenna vesi. Kuumenna 4,5 dl vettä pienessä kattilassa keskilämmöllä, kunnes se höyryää ja alkaa hieman kiehua, noin 4–5 minuuttia. Sammuta lämpö.
  3. Valmista jauhoseos. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja 1 rkl kurpitsamaustetta keskikokoisessa kulhossa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
  4. Valmista märkäseos. Sulata loput 4 rkl voita suuressa kuumuutta kestävässä kulhossa mikrossa, noin 45 sekuntia–1 minuutti. Vatkaa joukkoon kurpitsasose, 1,5 dl fariinisokeria, maito ja 1 tl suolaa, kunnes seos on tasainen.
  5. Sekoita taikina. Lisää jauhoseos kurpitsaseokseen ja sekoita, kunnes kuivia jauhotaskuja ei enää ole. Taikinan tulee olla paksua.
  6. Levitä taikina vuokaan. Lusikoi taikina vuokaan ja levitä tasaisesti palettiveitsellä vuoan reunoille asti (kerros näyttää ohuelta, mutta kohoaa huomattavasti uunissa).
  7. Valmista kuorrutus. Sekoita loput 2,5 dl fariinisokeria, pekaanipähkinät, sokeri, 1/4 tl kurpitsamaustetta ja hyppysellinen suolaa pienessä kulhossa. Ripottele tasaisesti taikinan päälle niin, että peität myös reunat. Kaada kuuma vesi varovasti ja hitaasti kakun päälle sekoittamatta (pekaanit kelluvat).
  8. Paista. Paista, kunnes kakku on hyvin kohonnut ja pinta tuntuu kuivalta koskettaessa, 25–35 minuuttia. Murupaistoksen pitää edelleen hyllyvä, sillä sen alla on kastiketta. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  9. Tarjoile. Annostele isoilla lusikoilla lämpimänä lautasille niin, että mukana on sekä kakkua että kastiketta. Lisää halutessasi kermavaahtoa tai jäätelöä.