Kreikkalainen lasagne eli pastitsio on herkullinen vaihtoehto perinteiselle italialaiselle lasagnelle.
Perinteinen lasagne saa mukavan piristyksen, kun sen valmistaa kreikkalaiseen tapaan. Pastitsio on kreikkalaisten versio lasagnesta ja makaronilaatikosta.
Tämä vuoka saa makua lampaan jauhelihasta, jota maustetaan kreikkalaisilla mauilla.
Tässä on ohje:
Ainekset
Jauhelihakastike:
- 500 g lampaan jauhelihaa
- 1 iso sipuli, hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 dl punaviiniä (valinnainen)
- 1 tl kanelia
- ½ tl muskottipähkinää
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua timjamia
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
- Oliiviöljyä paistamiseen
Pastakerros:
- 400 g paksuja pastaputkia (esim. penne tai makaroni)
- 2 munaa
- 100 g raastettua parmesaania
Bechamel-kastike:
- 50 g voita
- ½ dl vehnäjauhoja
- 5 dl maitoa
- 1 kananmuna
- ½ tl muskottipähkinää
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Ohjeet
- Valmista jauhelihakastike: Kuumenna oliiviöljy pannulla ja ruskista jauheliha. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja kuullota, kunnes sipuli pehmenee. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, punaviini, kaneli, muskottipähkinä, oregano ja timjami. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 20–30 minuuttia, kunnes se on paksuuntunut. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Keitä pasta: Keitä pasta ohjeen mukaan al denteksi. Valuta hyvin ja anna jäähtyä hieman. Sekoita pastan joukkoon munat ja parmesaani.
- Valmista bechamel-kastike: Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot, sekoita hetki. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on tasaista ja paksua. Ota kattila pois liedeltä, anna hieman jäähtyä, ja lisää mukaan kananmuna sekä muskottipähkinä. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kokoa lasagne: Voitele vuoka. Levitä vuoan pohjalle puolet pastasta, päälle jauhelihakastike ja loput pastasta. Kaada bechamel-kastike päällimmäiseksi ja levitä tasaiseksi.
- Paista: Paista 180-asteisessa uunissa noin 40–45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista.
- Tarjoile: Tarjoa kreikkalainen lasagne esimerkiksi raikkaan vihersalaatin ja oliivien kera.
Nauti!