Parhaat lihapullat valmistetaan näin.
Local Bistro -nimistä ravintolaa pyörittävä Risto Mikkola paljastaa erinomaisten lihapullien salaisuuden. Mikko kertoo lihapullareseptin syntyneen käytännössä sattuman kautta.
– Tarkoituksena oli tarjota lounaalla pieniä lihapullia, mutta huomasimme, että aika ei riitä niiden pyörittelyyn, Mikkola muistelee Iltalehdelle.
Mikko teki pienten lihapullien sijaan suuria lihapullia ja säästi tällä tavalla aikaa. Lihapullista sattui tulemaan myös todella maukkaita ja hyviä.
Katso alta Risto Mikkolan ohjeet lihapullien valmistukseen.
1. Tärkeintä on malttaa olla vaivaamatta taikinaa liikaa. Silloin lihapullista tulee mahdollisimman meheviä ja hyviä. Liikaa vaivattu lihapulla alkaa muistuttaa kebablihaa.
2. Mikkola kannustaa unohtamaan suomalaisten innokkaasti käyttämän mausteen eli sipulikeiton lihapullataikinasta.
– Käytä sen sijaan paahdetusta sipulista tehtyä pyreetä, suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä. Saat lihapulliin upean maun, Risto painottaa.
3. Kun paistat lihapullat, ota niihin ensin paistinpannulla väri hyvässä öljy-voi-seoksessa. Siten saat lihapullan pintaan rapeutta ja kauniin värin. Sen jälkeen kypsennä lihapullat joko omassa kastikkeessaan tai uunissa.
4. Hyvä vinkki on, että kylmästä taikinasta on helpompi muovailla pullia ja pihvejä. Paistamisen kanssa ei kannata hätäillä, vaan muotoile ensin kaikki pullat ja pihveiksi, ja paista vasta sen jälkeen.
5. Muista, että lihapullia ei tule kypsentää liian montaa kerrallaan, jotta niitä pystyy paiston aikana kääntelemään pannulla. Ole otteissasi hellävarainen, jotta et alkuvaiheessa riko pullia.
6. Kypsä pulla tuntuu painettaessa napakalta, voit varmistaa kypsyyden tekemällä pienen viillon yhden pullan kylkeen.