Mesiangervo tai niittymesiangervo on monikäyttöinen kasvi, joka tarjoaa useita hyötykäyttömahdollisuuksia ja terveyshyötyjä.

Kosteissa paikoissa, kuten pellon reunoilla ja ojissa viihtyvät mesiangervo on kukkiessaan kaunis ja hyväntuoksuinen.

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että tätä kaunista kasvia voi käyttää lukemattomilla tavoilla.

Kuva: Wikipedia Commons

Mesiangervon terveysvaikutukset uhkaavat hävitä vanhempien ihmisten tietämyksen mukana

Suurin osa maalaisista tuntee mesiangervon terveydelliset vaikutukset, mutta kaupungissa asuvat ihmiset eivät välttämättä ole koskaan edes kuulleet kyseisestä kasvista.

Päätimme jakaa artikkelin, josta saat lisätietoa mesiangervosta ja sen hyötykäyttömahdollisuuksista.

Muistathan kerätä vain lajeja, jotka tunnistat varmasti, sillä mesiangervoa muistuttavat lajit voivat olla myrkyllisiä.

Perinteinen käyttö Suomessa

Suomessa mesiangervolla on pitkät perinteet sekä kansanlääkinnässä että kulinaarisessa käytössä. Tässä muutamia esimerkkejä:

  1. Kansanlääkintä: Mesiangervoa on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä moniin vaivoihin. Sen teetä on juotu muun muassa kuumeen alentamiseen, päänsäryn lievittämiseen ja ruoansulatusvaivojen hoitoon.
  2. Saunaperinteet: Mesiangervoa on käytetty saunavihdassa, ja sen tuoksu on koettu rauhoittavaksi ja virkistäväksi. Vihdassa käytettäessä mesiangervon uskotaan myös lievittävän lihaskipuja.
  3. Kulinaarinen käyttö: Suomessa mesiangervoa käytetään nykyäänkin ruoanlaitossa, erityisesti leivonnassa ja jälkiruokien maustamisessa. Kukista voi valmistaa myös siirappeja ja juomia.
Kuva: wikipedia Commons

Nykykäyttö ja tutkimus

Nykyään mesiangervon terveysvaikutuksia ja käyttömahdollisuuksia tutkitaan edelleen. Erityisesti sen sisältämät salisylaatit kiinnostavat tutkijoita, sillä niillä on tunnetusti kipua ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia.

  • Yrttiteenä: Mesiangervon kukista ja lehdistä valmistettu tee on yhä suosittu tapa nauttia kasvin terveysvaikutuksista.
  • Kosmetiikka: Mesiangervoa käytetään myös luonnonkosmetiikassa, sillä sen uutteet rauhoittavat ihoa ja auttavat vähentämään tulehdusta.
  • Luonnonmukainen viljely: Kasvin kasvatusta ja keruuta harrastetaan yhä enemmän, ja sitä löytyy myös monista yrttitarhoista ja luonnonyrttituotteita valmistavista yrityksistä.

Mesiangervo sisältää runsaasti erilaisia yhdisteitä, jotka muun muassa alentavat kuumetta, lievittävät flunssan oireita sekä kipua sekä tulehdusta.

Muistathan konsultoida lääkäriä, ennen kuin käytät mesiangervoa lääkinnälliseen tarkoitukseen!

Terveyshyödyt

  1. Kipulääke: Mesiangervo sisältää salisylaatteja, jotka ovat aspiriinin esiasteita. Siksi sitä on perinteisesti käytetty lievittämään kipua ja tulehdusta.
  2. Ruoansulatus: Kasvin kukista valmistettu tee voi auttaa ruoansulatuksessa, lievittää närästystä ja vähentää turvotusta.
  3. Kuumeen alentaminen: Mesiangervon kuumetta alentavat ominaisuudet ovat tunnettuja, ja sitä on käytetty vilustumisen ja flunssan oireiden lievittämiseen.
  4. Virtsaneritystä edistävä: Se toimii myös diureettina eli virtsaneritystä lisäävänä aineena, mikä auttaa poistamaan kehosta ylimääräistä nestettä.
  5. Antibakteeriset ominaisuudet: Mesiangervo sisältää yhdisteitä, joilla on antibakteerisia ja viruksia ehkäiseviä ominaisuuksia, joten se voi tukea immuunijärjestelmää ja suojata infektioilta.

Käyttöohjeet ja riskiryhmät

  • Annokset: Mesiangervotee valmistetaan yleensä 1-2 teelusikallisesta kuivattuja kukkia tai lehtiä per kuppi kuumaa vettä, ja sitä voidaan juoda 2-3 kertaa päivässä.
  • Riskiryhmät: Salisylaattien vuoksi mesiangervoa ei suositella ihmisille, jotka ovat allergisia aspiriinille. Myös raskaana olevien ja imettävien naisten tulee neuvotella lääkärin kanssa ennen käyttöä.

Mesiangervon monipuoliset käyttömahdollisuudet ja terveyshyödyt tekevät siitä arvokkaan luonnonkasvin, jota voi hyödyntää sekä keittiössä että kotiapteekissa.

Jaa tietoa eteenpäin – luonto tarjoaa upeita tuotteita, joista moni on täysin tietämätön.