Mediapersoona Vappu Pimiä on innokas ruoanlaittaja ja hän on vuosien varrella julkaissut lukuisia reseptikirjoja.

Suomalaisesta joulupöydästä löytää usein saaristolaisleipää, joka on omiaan tuomaan esiin kalaruokien makua. Saaristolaisleipä kannattaa leipoa itse ja Vapun laatimalla reseptillä siitä tulee todella herkullista.

Kyseinen resepti on peräisin Vappu Pimiän jouluaiheisesta Vappu jouluna kirjasta (Otava 2024).

Ainekset

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 3 dl leseitä (esim. 3-viljan)
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa

Vuoan voiteluun

  • 2 rkl voita tai öljyä

Leivän voiteluun

  • ½ dl siirappia
  • ½ dl vettä

Valmistusohje

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon ensin hiiva,sen jälkeen kaikki muut aineet. Älä vaivaa, vaan sekoita.
  2. Kaada taikina voideltuihin suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin.Anna kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla tunnin verran.
  3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita siirappi ja vesi keskenään.
  4. Paista leipiä uunissa 2 tuntia ja valele muutamaan otteeseen siirappivedellä paiston aikana.

Resepti poimittu Vappu Pimiän kirjasta Vappu jouluna (Otava 2024)