Itse leivotut sämpylät ovat monen kotileipurin kestosuosikki. Tällä reseptillä saat sämpylöihin helposti herkullisen hapanjuuren vivahteen.

Vaikka kohotus tapahtuukin hiivalla eikä perinteisellä juurella, lopputulos muistuttaa hapanjuureen leivottua leipää.

Jos sinulla ei ole omaa juurta tai aika ei riitä hapanjuurileivontaan, mutta haaveilet silti syvän maukkaista sämpylöistä, tämä ohje on sinua varten.

Keittiömestari Risto Mikkola kertoo niksinsä, jolla hapanjuuren ominainen maku saadaan sämpylöihin ilman juurta.

– Itse taikinan tekeminen ei vaadi kuin raaka-aineiden sekoittamisen. Sen jälkeen tarvitset aikaa. Vaikkei näiden sämpylöiden onnistuminen vaadi juuren herättelyä ja ruokkimista, on tässäkin muutama työvaihe enemmän kuin tavallisia sämpylöitä leivottaessa, Mikkola kertoo Iltalehdelle.

Taikina saa ensin levätä huoneenlämmössä liinan alla. Tärkeä vaihe on taikinan nostelu ja taittelu – tämä tuo siihen sitkoa.

Varsinainen maku syntyy jääkaapissa. Hidas, yön yli kestävä kylmäkohotus kehittää taikinaan aromikkuutta. Suurin haaste voi olla löytää taikinakulholle riittävä tila jääkaapista.

Kannattaa muistaa, että jääkaapin alaosassa on viileämpää kuin ylhäällä, joten taikina kannattaa asettaa mahdollisimman alas.

Kun nämä sämpylät nostetaan uunista, ne katoavat pelliltä alta aikayksikön.

Kaura-porkkanasämpylät

  • 700 g vehnäjauhoja
  • 350 g kylmää vettä
  • 5 g kuivahiivaa
  • 25 g suolaa
  • 100 g kaurahiutaleita
  • 100 g raastettua porkkanaa
  • vettä
  • kaurahiutaleita
  1. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi massaksi isossa kulhossa.
  2. Laita kelmu päälle ja anna olla huoneenlämmössä 30 minuuttia. Venyttele taikinaa sen reunasta ja taittele venytelty reuna taikinan keskelle.
  3. Käännä taikina ja ota reunan seuraavasta kohdasta kiinni, venyttele ja taittele taas keskelle. Taittele tällä tavalla koko taikina.
  4. Sen jälkeen taas kelmu päälle ja anna taikinan olla 30 minuuttia huoneenlämmössä. Sen jälkeen uusi taittelukierros ja uusi lepo.
  5. Toista taitteluja ja lepoja neljä kertaa. Laita sen jälkeen taikina jääkaappiin yöksi.
  6. Nosta seuraavana päivänä taikina huoneenlämpöön. Kaada taikina pöydälle, leikkaa taikinasta tasakokoisia paloja ja pyöritä ne sämpylöiksi.
  7. Kastele sämpylät päältä vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna hetki jäähtyä ja nauti.

Resepti: Iltalehti.fi