Leipä on yksi yleisimmistä ruoista, jotka päätyvät roskiin niin kotitalouksissa kuin kaupoissakin.
Luonnonvarakeskus arvioi, että jokainen suomalainen heittää vuosittain keskimäärin 106 euron edestä syömäkelpoista ruokaa roskiin.
Ruokahävikkiä syntyy erityisesti helposti pilaantuvista elintarvikkeista, kuten hedelmistä, vihanneksista ja leivästä. Ilta-Sanomien haastattelema Vaasanin vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo mainitsee, että leivän kohdalla ongelmana on usein homehtuminen tai kuivuminen, mutta näihin voi vaikuttaa omilla säilytystavoilla.
– Yleisin syy, että leipä joudutaan heittämään pois on se, että leipä homehtuu. Kun leipää säilytetään pidempään pimeässä ja kosteassa paikassa, menee se herkemmin pilalle, Teppo kertoo.
Lämpimässä säilytetty leipälaatikko saattaa nopeuttaa homeen muodostumista. Toisaalta moni säilyttää leipää jääkaapissa, mikä ei sekään ole suositeltavaa.
– Jääkaapissa leivän koostumus taas kärsii. Leipä saattaa murentua ja kuivua.
Lisäksi bakteerit voivat siirtyä käsistä leipäpussiin, mikä saattaa nopeuttaa homehtumista.
Miten leipä säilyy pidempään?
Oikean määrän ostaminen on olennaista. Jos leipää jää yli, sitä kannattaa säilyttää fiksusti tai pakastaa.
– Jos huomaa, ettei paketti kulu viikossa, kannattaa siitä vaikkapa pakastaa osa. Tällöin leipä pysyy tuoreemman tuntuisena.
Palaleipä säilyy parhaiten huoneenlämmössä muovisessa pakkauksessaan. Paistopisteen leivät sen sijaan kuivuvat nopeammin ja tulisi säilyttää paperipussissa tai pyyhkeeseen käärittynä.
Vaikka leipäpussissa on “parasta ennen” -merkintä, se ei tarkoita, että leipä olisi syömäkelvoton tuon päivämäärän jälkeen.
– Paras tapa tutkia leipää on aistivaraisesti: katsoa, haistaa ja maistaa. Kun hometta ei näy, leipä tuntuu vielä pehmeältä ja tuoksuu tuoreelta ja hyvältä, uskaltaa sitä usein paljon päiväystä pidempäänkin syödä, Teppo neuvoo.
Kuivahtanut leipä on myös täysin käyttökelpoista. Sen voi esimerkiksi paahtaa tai lämmittää mikrossa. Lisäksi se soveltuu hyvin ruoanlaittoon: kuivasta leivästä voi tehdä krutonkeja, korppujauhoja tai vaikka lihapullaleipävuokaa.
Pakastaminen on tehokas keino hävikin vähentämiseen
Jos leipää kuluu vähän, kannattaa harkita sen pakastamista.
– Tuoreeltaan kaupasta ostetun ja pakastetun leivän pitäisi säilyä hyvänä kuukausia pakastimessa, Teppo kertoo.
Pakastuksen onnistuminen riippuu leipälajista ja siitä, kuinka kosteaa leipä on. Jos leipää on otettu pussista, on hyvä huolehtia, että se suljetaan uudelleen tiiviisti.
Näillä keinoilla voi vähentää leipähävikkiä ja käyttää leipää monipuolisesti vielä sen kuivuttuakin.
Lähde: IS / Ruokala