Kesäkurpitsa on erityisesti raakana nautittuna superterveellinen vihannes.

Kesäkurpitsaa kannattaa syödä raakana. Se on ravinteikas vihannes, joka sisältää runsaasti vettä, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kesäkurpitsa sopii erinomaisesti salaatteihin ja se on hieman rapeampaa ja ilmavampaa kuin kurkku. Lue alta mitä vitamiineja ja hivenaineita raaka kesäkurpitsa sisältää.

pxhere.com

Raa’an kesäkurpitsan syöminen voi tarjota seuraavia etuja:

  1. Rikas ravintosisältö: Kesäkurpitsa sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, K-vitamiinia, B6-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. Nämä ravintoaineet tukevat immuunijärjestelmää, tukevat aineenvaihduntaa ja ylläpitävät sydämen terveyttä.
  2. Korkea vesipitoisuus: Kesäkurpitsa koostuu suurimmaksi osaksi vedestä, mikä auttaa pitämään kehon nestetasapainon kunnossa.
  3. Ravintokuidut: Kesäkurpitsa sisältää kuituja, jotka tukevat ruoansulatusta, edistävät suoliston toimintaa ja auttavat ylläpitämään kylläisyyden tunnetta, mikä voi olla hyödyllistä painonhallinnassa.
  4. Antioksidantit: Kesäkurpitsassa on antioksidantteja, kuten luteiinia ja zeaksantiinia, jotka voivat auttaa suojaamaan kehoa soluvaurioilta ja vähentämään kroonisten sairauksien riskiä.
  5. Matala kaloripitoisuus: Kesäkurpitsa on erittäin vähäkalorinen, joten sitä voi syödä runsaasti ilman huolta liiallisesta kalorimäärästä. Tämä tekee siitä erinomaisen lisän ruokavalioon erityisesti niille, jotka pyrkivät hallitsemaan painoaan.
  6. Matala hiilihydraattipitoisuus: Kesäkurpitsa sopii hyvin vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin, kuten ketogeeniseen ruokavalioon.
  7. Sydämen terveys: Kesäkurpitsassa oleva kalium auttaa säätelemään verenpainetta, mikä voi edistää sydämen terveyttä. Kuitu ja antioksidantit voivat myös auttaa vähentämään kolesterolitasoja ja tulehdusta.
  8. Silmät: Kesäkurpitsan sisältämät karotenoidit, kuten beetakaroteeni, luteiini ja zeaksantiini, voivat tukea silmien terveyttä ja vähentää ikään liittyvien silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan rappeuman, riskiä.

Voit syödä raa’an kesäkurpitsan esimerkiksi näillä tavoilla:

  • Leikkaa se ohuiksi siivuiksi ja lisää salaatteihin tai dippikastikkeen kanssa.
  • Raasta kesäkurpitsa ja käytä sitä raasteena tai koristeena.
  • Käytä kesäkurpitsaspagettia pastan korvikkeena tai sekoituksena muihin vihanneksiin.

Kesäkurpitsan kuori on syötävä, mutta pese se hyvin ennen käyttöä, jotta mahdolliset torjunta-ainejäämät ja lika saadaan poistettua. Jos kesäkurpitsa maistuu epätavallisen kitkerältä, on parasta olla syömättä sitä.

Onko sinulla ollut tapana syödä kesäkurpitsoja raakana? Jaa tämä juttu ystävillesi.