Linssikeitot ovat ravitsevia, herkullisia ja edullisia.

Viileät ja pimeät syysillat kutsuvat keittiöön valmistamaan lämmittäviä keittoja. Keitot eivät ole vain nopeita ja edullisia valmistaa, vaan ne myös paranevat säilytyksessä, joten niitä kannattaa tehdä suurempi määrä kerralla.

Ilta-Sanomien mukaan kannattaa kokeilla esimerkiksi kookoksista bataattikeittoa tai punaista linssikeittoa, jotka valmistuvat noin 20 minuutissa ja maksavat alle euron annokselta. Molemmat keitot ovat ravintorikkaita, täynnä proteiinia ja sopivat erinomaisesti myös pakastettaviksi.

Kookoksinen bataattikeitto

Sesongin makea bataatti ja vivahteikas kookosmaito muodostavat klassikkoparin. Tämä pehmeän maukas keitto saa lisämakua currysta, ja tasaiseksi soseutettuna se maistuu varmasti koko perheelle.

Punainen linssikeitto

Linssikeiton täyteläisen maun salaisuus piilee sopivassa makeuden, hapon ja suolan tasapainossa. Pieni määrä sulatejuustoa tuo keittoon kermaisuutta, mutta voit myös jättää sen pois – tällöin annoksen hinnaksi jää vain noin 70 senttiä.

Linssit – arjen superruokaa

Punaiset linssit ovat paitsi edullisia, myös erittäin ravitsevia. Noin 2,10 euron linssipaketista valmistat kaksi kattilallista keittoa, mikä tekee niistä todellisen arjen pelastajan. Linssikeiton koostumukseen voi tuoda vaihtelua: keiton voi soseuttaa samettiseksi tai jättää rakenteeseen sattumia.

Uusille linssien ystäville sosekeitto voi olla erinomainen tapa tutustua näihin ravitseviin palkokasveihin.

Kookoksinen bataattikeitto

Annoksia 4

Hinta per annos noin 0,93 e

Valmistusaika noin 20 min

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • noin 500 g bataattia
  • 1 rkl öljyä
  • 2 tl curryjauhetta
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 6 dl vettä
  • 3 dl (200 g) punaisia linssejä (kuivia)
  • 1 kasvisliemikuutio
  1. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese, kuori ja paloittele bataatti pieniksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita, valkosipuleita ja currya keskilämmöllä noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Lisää kattilaan bataatit, kookosmaito, vesi, huuhdellut linssit sekä kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes bataatit ja linssit ovat kunnolla kypsiä.
  3. Soseuta keitto ja lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat aikaan mieluisan paksuuden. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi chilihiutaleilla ja yrteillä viimeisteltynä.

Punainen linssikeitto sulatejuustolla

Annoksia 4

Hinta per annos noin 0,91 e

Valmistusaika noin 20 min

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl paprikamaustetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 8 dl vettä
  • 3 dl (200 g) punaisia linssejä (kuivia)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 ½ rkl viinietikkaa tai sitruunamehua
  • noin 80 g sulatejuustoa
  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese, kuori ja paloittele porkkanat pieniksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita, valkosipuleita sekä paprikamaustetta ja juustokuminaa keskilämmöllä noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Lisää kattilaan porkkanat, tomaattimurska, vesi (tomaattimurskapurkin kautta huljutellen), huuhdellut linssit, kasvisliemikuutio, sokeri, suola ja viinietikka. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes linssit ovat kunnolla kypsiä.
  3. Kuutioi sulatejuusto, lisää keittoon ja sekoita kunnes juusto on sulanut tasaisesti keiton joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa makusi mukaan suolaa ja muita mausteita. Tarjoa esimerkiksi vasta rouhitulla mustapippurilla ja yrteillä viimeisteltynä.

Reseptit: IS.fi