Lakritsi on suosittu makeinen erityisesti Suomessa, mutta se voi aiheuttaa terveysongelmia tietyille ihmisryhmille sen sisältämän lakritsihapon (eli glysyrritsiinin, glykyrritsiinin tai glykyrritsiinihapon) vuoksi.

Lakritsi on turvallista kohtuullisin määrin nautittuna, mutta on olemassa tiettyjä ihmisryhmiä, joiden tulisi olla erityisen varovaisia sen käytön suhteen.

Löydät listan alapuolelta.

Negatiiviset vaikutukset

  1. Raskaana olevat naiset: Lakritsi voi lisätä riskiä ennenaikaiselle synnytykselle ja vaikuttaa sikiön kehitykseen. Lakritsihappo voi myös nostaa verenpainetta, mikä voi olla haitallista raskauden aikana.
  2. Korkean verenpaineen omaavat henkilöt: Lakritsihappo voi aiheuttaa verenpaineen nousua ja pahentaa kohonnutta verenpainetta.
  3. Henkilöt, joilla on sydänsairauksia: Lakritsi voi aiheuttaa epätasapainoa elektrolyyteissä, kuten alentaa kaliumtasoa ja nostaa natriumtasoa, mikä voi olla vaarallista sydänsairauksista kärsiville.
  4. Munuaissairauksista kärsivät: Lakritsi voi aiheuttaa lisäkuormitusta munuaisille ja pahentaa olemassa olevia munuaisongelmia.
  5. Diabeetikot: Lakritsin glykyrritsiinihappo voi vaikuttaa glukoosimetaboliaan ja insuliiniherkkyyteen.
  6. Hormonitoimintaan liittyvistä sairauksista kärsivät: Lakritsi voi häiritä hormonaalista tasapainoa, erityisesti lisämunuaisen toimintaa.
  7. Iäkkäät henkilöt: Vanhemmat ihmiset saattavat olla herkempiä lakritsin vaikutuksille, erityisesti jos heillä on muita terveysongelmia, kuten korkea verenpaine tai sydänsairauksia.

On suositeltavaa, että nämä riskiryhmiin kuuluvat henkilöt rajoittavat lakritsin kulutusta tai välttävät sitä kokonaan.

Kuva: pxhere.com

Lakritsilla on muutamia hyviä puolia

Kokosimme alapuolelle lakritsin tarjoamia positiivia vaikutuksia.

Positiiviset vaikutukset

  1. Antimikrobiset ja anti-inflammatoriset ominaisuudet:
    • Lakritsilla on tulehdusta estäviä ja mikrobeja tuhoavia ominaisuuksia, mikä voi auttaa lievittämään tulehduksellisia sairauksia ja infektioita.
  2. Ruoansulatuksen tuki:
    • Lakritsijuurta on käytetty perinteisesti helpottamaan ruoansulatusongelmia, kuten närästystä ja mahahaavoja, koska se voi suojata mahalaukun limakalvoa ja vähentää vatsahappojen eritystä.
  3. Yskän ja kurkkukivun lievitys:
    • Lakritsia käytetään usein yskänlääkkeissä ja kurkkupastilleissa sen yskää hillitsevän ja kurkkua rauhoittavan vaikutuksen vuoksi.

Jaa tieto ystävillesi, jotka pitävät lakritsista tai kärsivät tällä hetkellä kurkkukivusta tai yskästä.

Jos epäilet lakritsin vaikuttavan terveyteesi, on parasta keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.