Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoi IS:lle mitä mokia puisen leikkuulaudan kanssa tulisi välttää.

– Usein ostetaan puinen leikkuulauta pitkäikäisyyden toivossa, mutta pilataan se kotikäytössä. Puulaudalle käy nopeasti huonosti, jos sitä huolletaan väärin, Silander näpäyttää.

Vältä yleinen moka

Moni tietää ettei puista leikkuulautaa saa laittaa astianpesukoneeseen. Sen sijaan monelle voi tulla yllätyksenä, että leikkuulauta tulisi kuivata huolellisesti pesun jälkeen.

– Kastuessaan puu turpoaa ja imee vettä sisäänsä. Kuivuessaan puu kutistuu ja voi halkeilla.

Märkää leikkuulautaa ei saisi jättää tiskipöydälle kuivumaan niin, että sen alapuoli jää märäksi tai kosteaksi.

– Epätasaisesti kuivuessaan leikkuulauta voi vääntyä tai haljeta, Silander kertoo.

Puinen leikkuulauta tulee pyyhkiä kuivaksi ja asettaa pystyasentoon kuivumaan, esimerkiksi reuna keittiön tasoa vasten. Näin lauta kuivuu tasaisesti, eikä väänny pilalle.

Kuva: pexels.com

Muita vinkkejä

Puisen leikkuulaudan hoito on tärkeää sen käyttöiän ja hygienian kannalta. Listasimme alapuolelle muita yleisiä hoitovirheitä.

  1. Pesu astianpesukoneessa: Puisen leikkuulaudan laittaminen astianpesukoneeseen voi aiheuttaa sen vääntymistä, halkeilua ja puun kuivumista liikaa. Kuumuus ja kosteusvaihtelut ovat haitallisia puulle.
  2. Pitkäaikainen liotus vedessä: Jos leikkuulauta jätetään veteen liottumaan, se voi imeä itseensä liikaa kosteutta, mikä voi johtaa vääntymiseen ja halkeiluun.
  3. Puutteellinen kuivaus: Leikkuulaudan jättäminen märäksi pesun jälkeen voi johtaa homeen ja bakteerien kasvuun. Puu imee kosteutta, mikä voi aiheuttaa sen vääntymistä. Leikkuulauta tulisi aina kuivata huolellisesti pesun jälkeen.
  4. Öljyämisen laiminlyönti: Puinen leikkuulauta tarvitsee säännöllistä öljyämistä, jotta se säilyttää kosteutensa ja kestää paremmin käyttöä. Öljyämättömästä laudasta voi tulla kuiva ja se voi halkeilla helpommin.
  5. Aggressiivisten pesuaineiden käyttö: Vahvojen kemikaalien tai hankaavien pesuaineiden käyttö voi vahingoittaa puun pintaa ja poistaa luonnollista öljyä, mikä tekee laudasta alttiimman vaurioille.
  6. Leikkuulaudan molempien puolien käytön laiminlyönti: Jos käytät vain toista puolta leikkuulaudasta, se voi vääntyä ajan myötä. On suositeltavaa käyttää laudan molempia puolia tasapuolisesti.
  7. Kuumuuden ja suorien auringonsäteiden altistus: Jättäminen kuuman lieden tai suorien auringonsäteiden lähelle voi kuivattaa ja vääntää puuta.

Näiden virheiden välttäminen auttaa pitämään puiset leikkuulaudat hyvässä kunnossa pitkään.

Jaa vinkit myös ystävillesi!

Lähde: Ruokala