Sitruuna on poikkeuksellisen monipuolinen hedelmä niin keittiössä kuin muuallakin.

Sitruunaa voi ruoanlaiton lisäksi käyttää niin apuna siivouksessa kuin kauneudenhoidossakin. Tämän vuoksi sitruunankuoria ei kannata heittää roskiin.

Kokosimme alapuolelle erilaisia käyttötarkoituksia, joilla sitruunaa voi hyödyntää.

Kuva: Wikipedia Commons

Kodin puhdistus

  1. Sitruunankuori puhdistusaineena: Sitruunankuorilla voi puhdistaa erilaisia pintoja. Kuorella voi hieroa esimerkiksi leikkuulautoja, ruostumatonta terästä tai vesihanoja. Sitruuna kirkastaa ja irrottaa likaa jättäen jälkeensä raikkaan tuoksun.
  2. Mikroaaltouunin puhdistus: Laita kulhoon vettä ja joukkoon sitruunan kuoria, lämmitä seosta mikroaaltouunissa muutama minuutti. Tämä pehmentää likaa ja tekee puhdistuksesta helpompaa.
  3. Ilmanraikastus: Laita sitruunankuoria roskikseen tai biojäteastiaan vähentämään epämiellyttäviä hajuja.

Kauneudenhoito

  1. Sitruunankuorikuorinta: Sekoita raastettua sitruunankuorta sokerin ja kookosöljyn kanssa, ja käytä tätä seosta vartalokuorintana. Se poistaa kuollutta ihosolukkoa ja jättää ihon pehmeäksi.
  2. Kynsien valkaisu: Hiero kynsiä sitruunankuorilla. Sitruunan voi auttaa poistamaan kynsien värjäymiä.

Puutarhassa

  1. Komposti: Sitruunankuoret ovat hyvä lisä kompostiin. Ne lisäävät happamuutta, mikä voi olla hyödyllistä joillekin kasveille.
  2. Kissankarkoitin: Jos haluat pitää kissat poissa puutarhastasi, levitä sitruunankuoria kasvien ympärille. Kissojen tiedetään inhoavan sitruunan tuoksua.

Askartelu ja koristeet

  1. Potpourri: Kuivattuja sitruunankuoria voi käyttää osana potpourri-seosta tuomaan kotiin raikkaan tuoksun.
  2. Koristeet: Kuivatuista sitruunankuorista voi tehdä koristeita, esimerkiksi lisäämällä niitä kynttilöihin tai lahjapaketteihin.
Kuva: pxhere.com

Muut käyttötavat

  1. Ilmanraikastin: Keitä sitruunan kuoria vedessä muutama minuutti. Tämä vapauttaa raikasta sitruunan tuoksua ja poistaa samalla epämiellyttäviä hajuja.
  2. Tee: Sitruunankuorista voi tehdä teetä lisäämällä niitä kuumaan veteen. Sitruunankuoritee on virkistävää ja voi auttaa ruoansulatuksessa. Muistathan pestä kuoret huolellisesti ennen käyttöä!

Tässä oli vain muutamia esimerkkejä siitä, miten sitruunan jäämiä ja kuoria voi hyödyntää arkielämässä.

Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja käyttää sitruunankuoria ja löydä itsellesi parhaiten sopivat käyttökohteet!