Tutkijoiden mukaan versoneita valkosipuleja ei kannata heittää pois.

Tutkimuksen mukaan versonutta valkosipulia on yleensä pidetty parhaat päivänsä nähneenä ja heitetty roskiin. Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin raportoidaan, että versoneella valkosipulilla on jopa enemmän sydänterveyttä edistäviä antioksidantteja kuin tuoreemmilla vastineillaan.

Jong-Sang Kim ja hänen kollegansa huomauttavat, että valkosipulia on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin tuhansien vuosien ajan. Nykyään sitä pidetään luonnollisena keinona alentaa kolesterolitasoja, verenpainetta ja sydänsairauksien riskiä, sekä vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäistä syöpää. Nämä hyödyt liittyvät kuitenkin tuoreeseen, raakaan valkosipuliin, kun taas versonutta valkosipulia on tutkittu vähemmän.

Kuva: pxhere.com

Yhdisteitä, jotka suojaavat nuorta kasvia taudeilta

Kim ryhmineen arveli, että kun vihreät versot kasvavat vanhoista valkosipulinkynsistä, ne saattavat tuottaa uusia yhdisteitä, jotka suojaavat nuorta kasvia taudinaiheuttajilta. Muiden tutkimusten perusteella versotetuilla pavuilla ja viljoilla on lisääntynyt antioksidanttien määrä, joten he halusivat selvittää, päteekö sama valkosipuliin.

Tutkimuksessa havaittiin, että viiden päivän ajan versotetulla valkosipulilla oli korkeampi antioksidanttipitoisuus kuin tuoreemmilla kynsillä. Versoneiden valkosipulien havaittiin jopa suojaavan soluja tietyntyyppisiltä vaurioilta laboratoriokokeissa.

“Siksi versotus saattaa olla hyödyllinen tapa parantaa valkosipulin antioksidanttista potentiaalia”, tutkijat päättelevät.

Kuva: pxhere.com

Listasimme alapuolelle syitä syödä versonutta valkosipulia.

  1. Antioksidanttipitoisuus: Versonut valkosipuli voi sisältää korkeampia määriä tiettyjä antioksidantteja verrattuna tavalliseen valkosipuliin. Antioksidantit auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa soluvaurioita ja johtaa erilaisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin ja syöpään.
  2. Immuunijärjestelmän vahvistaminen: Valkosipuli, mukaan lukien versonut valkosipuli, sisältää yhdisteitä kuten allisiinia, jotka voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja suojata infektioilta.
  3. Sydämen terveys: Valkosipulin on tunnettu olevan hyödyllinen sydämen terveydelle, sillä se voi auttaa alentamaan verenpainetta, vähentämään kolesterolitasoja ja parantamaan verenkiertoa.
  4. Antimikrobiset ominaisuudet: Valkosipulilla on luonnollisia antimikrobisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa torjumaan bakteeri-, virus- ja sieni-infektioita.

On kuitenkin hyvä muistaa, että jos valkosipuli on mennyt huonoksi eli siinä on homeen merkkejä tai se on pehmennyt ja haisee pahalta, sitä ei pitäisi syödä. Muissa tapauksissa vihreiden versojen esiintyminen ei tee valkosipulista haitallista ja se voi jopa lisätä sen terveydellisiä vaikutuksia.